Saturday, March 14, 2009

MB dan EXCO Selangor isytihar harta pada rakyat


MB dan EXCO yang lalu bagaimana?


Esok Jumaat 13 Mac, 2009 akan melakar sejarah pentadbiran kerajaan di Selangor, malah seluruh Negara. Esok Menteri Besar dan EXCO-EXCO Selangor akan masing-masing mengemukakan senarai aset mereka untuk tontonan umum. Esok di laman web kerajaan negeri Selangor, seluruh harta pimpinan kerajaan Selangor akan didedahkan untuk pengetahuan umum.


Tuanku Sultan Selangor dalam titah ucapan Baginda semasa merasmikan persidangan DUN Selangor baru-baru ini telah mengarahkan agar MB dan EXCO-EXCO Pakatan Rakyat Selangor berbuat demikian bagi membuktikan ketelusan masing-masing.


Kerja mengisytiharkan aset ini suatu amalan biasa akan tetapi ia tidak pernah dibuka sebegini sehingga menjadi tontonan umum, ia mencipta sejarah. Biasanya ia sekadar untuk makluman pemimpin dan pihak tertentu sahaja. Dan kesediaan kerajaan Selangor berbuat demikian itu juga sejarah yang harus dikenang dan dibanggakan oleh warga Selangor.


Tan Sri Khalid, Dato Dr Hasan Ali, Theresa Kok dan lain-lain semuanya akan mendedahkan harta dan aset masing-masing esok. Kesediaan ini sebagai bukti bahawa mereka bersih dan tiada apa yang mahu mereka rahsiakan dari pengetahuan rakyat.


Syabas!


Tetapi kita rakyat Selangor berhak juga tahu, bagaimana dengan aset dan harta kerajaan sebelum ini.

Ketua Pembangkang DUN Selangor, Dato Seri Dr Mohd Khir Toyo sebelum 8 Mac 2008 lalu adalah Menteri Besar Selangor. Beliau menjadi MB Selangor selama 8 tahun setelah meninggalkan kariernya sebagai doktor gigi. Begitu juga EXCO-EXCO nya Fatah Iskandar, Rahman Palil dan lain-lain, bertahun-tahun sebagai EXCO. Apakah tidak wajar mereka juga mengisytiharkan aset masing-masing sebagaimana MB dan EXCO-EXCO Pakatan Rakyat.


Sudah pasti kita berhak tahu sejurus hilang kuasa pada 8 Mac lalu berapa banyakkah harta yang ada pada tangan mereka masing-masing. Jika ada peningkatan luar biasa, biar rakyat selidik dan lihat sendiri. Jangan kita asyik mencabar orang lain tetapi kita sendiri mengaut untung dalam gelap.


Kerajaan hari ini mesti bersih dan telus tetapi ini tidak bermakna yang kerajaan yang lepas boleh lolos bebas begitu sahaja. Kalau mahu kaji dan selidik kerajaan kini, kita kaji dan selidik juga MB dan EXCO-EXCO

yang lepas, barulah adil namanya.

No comments: