Friday, August 19, 2011

Syarikat arak asing kuasai Esso dan Mobil Malaysia


Tahukah anda bahawa syarikat yang memiliki 560 stesyen minyak seluruh Negara dan salah sebuah loji penapisan minyak terbesar dalam Negara iaitu di Port Dickson kini dikuasai oleh sebuah syarikat pengilangan arak asing yang berpusat di Filipina.

Kesemua 560 stesten Esso dan Mobil dan loji penapisan minyak di Port Dickson yang mengambil ratusan pekerja tempatan itu kini dikuasai oleh San Miguel Corporation iaitu pengilang arak terbesar di Filipina. Ini berlaku setelah pemilik saham terbesar Esso Malaysia iaitu Exxon Mobil menjual 65 peratus pegangan mereka kepada San Miguel dengan harga RM614.25 juta.

Maka timbullah pelbagai tandatanya mengapa tiada syarikat korporat tempatan yang berminat mengambil-alih? Mengapa tiada sekatan dikenakan ke atas Exxon Mobil sehingga mereka boleh menjaul pemilikan mereka kepada sebuah syarikat asing?

Yang lebih menyedihkan nanti adalah percampuran hasil haram yang akan mencurah masuk apabila San Miguel dengan rasmi menguasai Esso Malaysia.

Sepatutnya pihak berkenaan sensitif dan menyelidik perkara ini sebelum member kebenaran penguasaan ini.

Memang kita sepatutnya bersikap terbuka dan mengalu-alukan kemasukkan dana asing ke dalam Negara, namun demikian kita juga memikul tanggungjawab untuk berhati-hati agar yang masuk itu menepati dan mematuhi nilai budaya dan amalan kita. Jangan kerana mahu mengejar untung maka tiada lagi pertimbangan halal dan haram atau sensitivity kea rah itu.

Bila pula syarikat judi dan maksiat asing mahu masuk menguasai syarikat-syriakt besar tempatan setelah kejayaan San Miguel ini?

1 comment:

-thethinker- said...

jgn lupa Mirzan Mahathir kan ada juga kepentingan dalam San Miguel Corp.

Tak betul kalau katakan syarikat arak beli Esso , yg beli San Miguel , bukan San Miguel Brewery . Macamla katakan kita tauke arak sebab duit kita dlm Perkeso dilabur dlm Carlberg .