Tuesday, May 30, 2006

Sikap Kementerian Luar memalukan Malaysia

PM Malaysia yang juga selaku Pengerusi Negara-negara Berkecuali (NAM) tegang-tegang urat leher apabila menyentuh isu Palestin ketika merasmikan Mesyuarat Menteri-Menteri Biro Penyelarasan Pergerakan Negara-Negara Berkecuali (NAM CoB), di Putrajaya semalam.

Kata beliau usaha ENGAGEMENT dengan kerajaan HAMAS Palestin perlulah dilakukan berterusan demi mengiktiraf dan menghormati hak demokratik rakyat Palestin yang telah memberi mandat kepada HAMAS.


Antara Zahar dan Kaddoumi

Tetapi di belakang tabir rupa-rupanya kerajaan Malaysia sendiri mencetuskan kontroversi dan jelas membelakangi saranan Dollah itu apabila menjemput kedua-dua Menteri Luar(HAMAS:Mahmoud Zahar)dan bekas Menteri Luar (FATAH:Farouk Kaddoumi) Palestin ke Persidangan NAM ini.

Nyatalah tindakan kerajaan itu merupakan suatu gerak diplomatik yang sungguh mengaibkan dan telah memburukkan nama Malaysia dikalangan para anggota NAM dan dunia antarabangsa lebih-lebih lagi bagi kerajaan baru Palestin pimpinan HAMAS.

Malah menurut NST wakil sebenar kerajaan Palestin iaitu Mahmoud Zahar telah memulaukan persidangan itu kerana tindakan Malaysia menjemput bekas Menteri Luar Palestin itu yang tidak lagi memiliki mandat dan kuasa.

Kata Zahar:

I cant stand side by side with a man who is not representing the Palestinian Government. He (Kaddoumi) is playing a dirty game.

Saya tidak boleh berdiri berganding bahu dengan seorang yang tidak mewakili Kerajaan Palestin. Beliau main kotor.

Malahan Zahar turut mengutuk tindakan kerajaan Malaysia menjemput Kaddoumi dan menganggap keputusan itu sebagai sesuatu yang tidak dapat diterima oleh kerajaan beliau.

Bagaimana ini boleh berlaku? Apakah ada hubungan istimewa antara kerajaan Malaysia dengan bekas kerajaan FATAH yang ditolak oleh rakyat Palestin kerana mengamalkan rasuah dan salah guna kuasa secara berleluasa?

Kata Syed Hamid belia memaklumkan Zahar bahawa Kaddoumi berkeras mahu hadir lalu beliau mengundangnya.

Saya kira Kerajaan Malaysia perlu memohon maaf kepada Kerajaan HAMAS Palestin atas kesilapan yang sangat dikesali ini.

Bagaimana Malaysia nak menjadi juara isu Palestin jika ia tidak dapat membezakan antara kerajaan yang sah dan yang tidak?

Bayangkan jika ada persidangan antarabangsa di luar Malaysia yang melibatkan Ketua Negara, lalu tuan rumah menjemput Dollah dan Tun Dr Mahathir sekali sebagai wakil Malaysia. Pasti Dollah akan terbakar dan barangkali menyepak keluar Syed Hamid, demikianlah juga dalam hal kekalutan yang berlaku di Putrajaya ini.

Kekalutan ini kebetulan berlaku dipenghujung tempoh Malaysia mempengerusikan NAM dan saya pasti akan mencacatkan imej Malaysia di mata dunia.

Persitiwa yang mengaibkan ini telah medapat liputan meluas akhbar antarabangsa antaranya:

WASHINGTON POST: HAMAS rep protests Fatah rival at meeting
KUWAIT NEWS AGENCY: Zahar not participating in NAM Conference
ALJAZEERA.NET: HAMAS minister leaves NAM meeting
AUSTRALIAN BROADCATING CORP: HAMAS withdraws from talks

Sementara itu menurut laporan Kerajaan Brunei Darussalam telah mengundang Menteri Luar Palestin dari HAMAS itu mengunjungi Bandar Seri Begawan. Sultan Hasanal Bolkiah sendiri selaku Ketua Negara dan PM telah sudi menerima Zahar dan rombongan mengadap di istana.

Langkah Brunei ini merupakan suatu tamparan kepada Malaysia yang buta dan enggan menerima realiti perkembangan semasa di Palestin.

No comments: