Thursday, February 05, 2009

Jatuhnya kerajaan pilihan rakyat
(Titah DYMM Sultan Perak)

Media statement from the Office of DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul RidzuanYang Amat Berhormat Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin was granted an audience by Duli Yang Maha Mulia Paduka Sultan of Perak Darul Ridzuan on Feb 4, to ask for his Royal Highness’s consent to dissolve the Perak State Assembly.

Yang Amat Berhormat Datuk Seri Mohd Najib Razak, Deputy Prime Minister of Malaysia, also requested for an audience with his Royal Highness in his capacity as the Perak Barisan Nasional chairman and consent was granted to be present before his Royal Highness on Feb 5.
Yang Amat Berhormat Datuk Seri Mohd Najib informed that the Barisan Nasional and its supporters, now comprising 31 state assemblymen, had the majority in the State Assembly.

On the order of the Duli Yang Maha Mulia to ascertain that the information given was accurate, all the 31 state assemblyman were to present themselves before Paduka Seri Sultan.
After meeting all the 31 assemblymen, DYMM Paduka Seri Sultan of Perak was convinced that YAB Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin had ceased to command the confidence of the majority of the State Assembly members.

DYMM Paduka Seri Sultan of Perak had also considered thoroughly YAB Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin’s application on Feb 4, 2009 for his Royal Highness’s consent to dissolve the Perak State Assembly.

His Royal Highness had used his discretion under Article XVIII (2)(b) of the Perak Darul Ridzuan State Constitution and did not consent to the dissolution of the Perak State Assembly.
YAB Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin was summoned to an audience with the Sultan to be informed of his Royal Highness’s decision not to dissolve the State Assembly, and in accordance with the provisions of Article XVI(6) of the Perak Darul Ridzuan State Constitution,

DYMM Paduka Seri Sultan of Perak ordered YAB Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin to resign from his post as Perak Mentri Besar together with the members of the state executive council with immediate effect.

If YAB Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin does not resign from his post as Perak Mentri Besar together with the state executive council members, then the posts of Mentri Besar and state executive councillors are regarded as vacant.

This statement is issued with the consent of Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan of Perak Darul Ridzuan. (BERNAMA)


Kepada Allah kami mengadu dan berserah............

15 comments:

mat_terab said...

Aku cadangkan semua ADUN letak jawatan begitu juga Ahli parlimen biar BN gelabah sistem di malaysia ni sudah tak adil dan betul-betul menhampakan rakyat

Norizah said...

Ya Allah, Sedihnya..
Tapi kita hanya mampu merancang..
Allah Penentu segalanya..
Semoga ada hikmah disebalik kejatuhan PR di negeri Perak.

Abu said...

nak sedey wat per,

dah kita yang dok ikut PKR seronok sangat bila si mangkuk nasaruddin tu melompat parti..rilex je akhi..tenang2..bila orang melompat BN kita kata Pengkhianat, bila orang lompat masuk Pakatan Rakyat kita kata sahabat..dah la tu, buat je akta haram lompat parti..

Tu yang UMNO kata: jangan main dengan API sebab diorang memang dah biasa dengan taktik main dubur belakang ni bro..

Anonymous said...

Kepada DS Nizar, ikut je la ckp sultan tu, letak lah jawatan. Jgn di ikut sgt ckp anwar dgn ngeh spy tidak letak jwtn. Mengalah xsemestinya kalah...
Next pru13, make sure pas blh menang byk seat, br best kalau camtu DS jadi mb. Sekarg semalaysia dah tau kebolehan DS.. So jdlah pembangkang yg baik & atur strategi utk pru13.
Takbir!!!

sifu said...

Anyway, terima kasih Ir Nizar daripada semua ahli PAS. Anda menjelmakan kepimpinan PAS yg dinamik tetapi konsisten. Anda sebenarnya baru menjadi wira sebenar pada hari ini, bukannya semasa mula-mula dilantik dulu. Semoga Allah memberi kekuatan kepada YB sekeluarga dan semua ahli PAS.

nbn said...

?

oh! negeri kelhiran ku.. fenin kepala ana...!!!

umn said...

apa2 pun diucapkan tahniah kpd barisan kepimpinan Perak di bawah DS Nizar. telah menjalankan amanah dgn penuh dedikasi dan kini meninggalkan amanah dalam keadaan terhormat dan tertib. kita evaluate pemimpin selepas mereka semasa dan selepas meninggalkan tampuk kepimpinan, bukan sebelum itu.

banyak konspirasi dalam dunia hari ini, tapi sebaik2 pembuat dan pelaksana konspirasi adalah pencipta manusia iaitu Allah..

Anonymous said...

hukuman menanti pada PRU 13 nanti.

budak.ucl said...

Salam Saudara.
Saya tidak mahu menyokong mana2 pihak.bagi saya tindakan melompat parti adalah satu tindakan yg bermoral dan beretika.tidak kiralah sama ada adun umno melompat ke pr dan adun pr melompat ke umno.tetapi barang diingat,kenapa tempoh hari bila mana adun bota melompat ke pkr,pihak pas khususnya tidak mengkritik tindakan ini dan seronok.kenapa bila adun pkr melompat ke BN,mereka dihina dikeji dgn teruk2nya.adakah pas bole menerima MP bn yg melompat ke PR jika matlamat 16 sept brother anwar ibrahim kita berjaya direalisasikan?adakah pas akan mengkritik tindakan MP BN yg melompat ke PR?adakah jika MP BN melompat ke PR dikira perbuatan yg mulia dan jika berlaku sebaliknya ianya dikira perbuatan yg keji?Siapakah yg mengajar dan mastermind lompat melompat beli membeli kalau bukan brother kita semasa berada dlm umno sejak kejatuhan kerajaan PBS sabah?secara peribadi saya mengkritik perbuatan melompat parti tak kiralah ianya dilakukan oleh Adun BN mahupun PR.ianya tidak beretika dan bermoral..menipu plihan rakyat.perbuatan yg salah tetap salah.jgnlah kerana ianya memberikan kredit kpd kita,kita halalkan perbuatan itu.What goes around comes around.

My 2cent

MR. said...

AKu pun bersetuju dengan ano 12:05 ...

NExt PRU letakkan calon PAS bebanyak .... sekanrang ni Dato' Seri Nizar susah nak buat keputusan sebab exconya ramai di kalangan DAP ...

Kalo PAS menguasai DUN PErak nanti, barulah lebih selesa IR Nizar menjadi MB ...

mut said...

Salam,

Sekarang ni pada pendapat saya, sudah tidak ada jalan keluar. Sudah checkmate. Tapi tak semestinya kekalahan ni berpanjangan. Banyak lagi medan yang bakal mengunjung untuk dimenangi.

Tak perlu "bermusuh" pulak dengan Sultan, ini mungkin mengundang kemarahan rakyat. Saya sendiri percaya rakyat akan mengingati peristiwa ini pada PRU 13 kelak.

Jika benar mereka meninggalkan PR kerana tidak sehaluan, itu satu cerita. Janganlah pula mereka join UMNO atas dasar wang dan ugutan, seperti yang disyakki orang ramai. Dengar cerita Nasarudin tu sendiri kita dah sangsi....

Tutuplah buku ini, dan bersedialah untuk masa depan.

Gaza said...

Apani! Cerita xabih lagi. 3 DUN lompat sedang digasak secara undang2. Speaker dah bawa ke Mahkamah. 2 DUN ex-PKR ada kes rasuh 10FEb. Kalu ke22 kes ini sangkut keadaan jadi 28-28....so what is the next episode?

Anonymous said...

dah nyata PAS dah terpesong di Perak dgn menjadi kerajaan boneka DAP. Ini masa utk PAS bermuhasabah. Sebab itulah doa org2 UMNO dimakbulkan.InsyaAllah islam lebih gemilang dengan kekuasaan politik di tangan majoriti exco org Islam.

Nizar tak perlu derhaka,undur2 saje.Mengalah tak semestinya kalah. Rancang PRU akan datang. Tumpu agar PAS menang byk kerusi, barulah boleh jadi MB dgn kerajaan org Islam yg kuat. Bukannya dgn menjadi boneka DAP.

PAS dan PR juga perlu bermuhasabah. Jgn lagi double standard dlm soal lompat parti. Kalau UMNO join PR, mereka melompat gembira. Kalau PR join UMNO mereka marah2.. Hentikan sikap hipokrit ini. Lompat parti perlu dikecam tak kira mana2 pihak.

dan PAS dan PR juga perlu muhasabah dlm soal tuduhan jenayah. Waktu 2 adun PKR dituduh rasuah, NIzar mempertahankan exconya dgn mengatakan they are innocent until proven guilty. Itu semata2 kerana utk mempertahankan kerajaannya maka prinsip menentang rasuah tergadai. Maka apabila adun PKR tersebut join bebas, Pakatan melenting pula dgn mengatakan BN menerima ADUN bermasalah. Soalnya kenapa hipokrit? Dulu kata they are innocent until proven guilty?

Ini ujian berat buat Pakatan. PAS tak rugi sgt. Mereka dah dpt byk publisiti melalui ketokohan NIZar. yg rugi ialah DAP, Ngeh dan Nga..tak dpt lagi nak menguasai perak dgn menjadikan Nizar sebagai boneka.

Mufti Perak,dato harussani dah mintak dulu PAS buat kerajaan campuran dgn umno,demi kepentingan umat islam dan melayu. tapi pas ego,mau juga buat kerajaan dgn DAP. Skrg PAS muhasabahlah.

Bukan nak bangkit isu perkauman, tapi DAP dari awal lagi byk perangai. Dari isu membantah isu perlantikan Nizar sbg MB, isu pulau majlis perlantikan MB Nizar, isu tak nak pakai songkok, isu tanah 999 tahun,isu dato bandar Ipoh,isu YDP JAIP..

pas perlu muhasabah. begitu juga dgn DAP yg melaungkan malaysian malaysia tetapi bersikap chinese malaysia.

apapun,selamat pagi pada yeop yeop semua.
just my 2 cents

bdak.ucl said...

iya.terimalah dgn hati terbuka.Saya berharap Pas akan lebih berjaya di Perak pada GE 13 nanti.provided that letak lagi ramai calon Melayu Islam dan jika ditakdirkan berjaya,keadaan yg lebih selesa berbanding sekarang yg didominasi oleh kaum Cina DAP.tak perlulah kita 'marah'kpd Sultan.cuma saya kesal berbagai kata2 kesat2 dilemparkan kepada Tuanku Sultan Azlan Shah esp di Forum Tranungkite.harap saudara roslan dapat maklumkan kpd moderator supaya menapis atau memadam komen2 tersebut.

Anonymous said...

assallammualaikum....saya sokong saper yang benar..x kisah la saper pun yang perintah..jangan sampai negara tergadai...jangan sampai generasi kita mengutuk krn kesilapan kita..manusia x sempurna..yang salah di tegur....yang silap di perbetulkan....jangan jadi seperti marahkan nyamuk habis kelambu di bakar....ekian..wassallam