Saturday, June 11, 2016

Tolak politik ketegangan - Pilih calon PASHari in dalam akhbar Sinar Harian ADUN DAP Sekinchan Ng Suee Lim dilaporkan berkata:

“Kalau boleh sebelum 18 hari bulan nanti saya akan beritahu Dr Rani supaya tarik diri untuk jaga maruah dan tidak dipergunakan oleh Pas untuk menentang Parti Amanah Negara (Amanah). Sebagai kawan saya, dia ada maruah dan jangan gadaikan maruah sempena bulan Ramadan yang mulia ini.

Saya minta Dr Rani tolong balik ke Meru dan jaga jalan di sana yang berlubang-lubang dan sering dilanda banjir. Kalau dia gagal selesaikan masalah di sana tolong jangan persoalkan kerja saya di sini,”

Demikianlah angkuh dan sombongnya kenyataan ADUN DAP itu rakan sekutu Pan yang mengemukakan calon bertanding melawan PAS dan BN di pilihanraya kecil parlimen Sg Besar.
Sebelum ini Ng dilaporkan berkata dalam satu ceramahnya bahawa beliau akan menaja sambutan minum arak kiranya undi yang diperolehi Pan mengatasi undi PAS dalam PRK ini.
Rakyat Malaysia kebelakangan ini memang kritikal dan sering terbuka menyuarakan pandangan dalam mempertahankan hak mereka.

Kerana itu hari ini mereka mudah menyokong mana-mana sahaja parti yang bersedia mendengar dan mewakili suara mereka.

Dalam PRU lalu selain BN, DAP, PAS dan PKR turut menjadi pilihan rakyat Malaysia.
Walaubagaimanapun Melayu, Cina atau India kah rakyat Malaysia itu, mereka ada had dalam mengkritik dan meluahkan perasaan. Dalam isu-isu rakyat mereka bersepakat menyuarakannya kiranya ia terjejas atau terganggu, namun tidaklah sampai ke peringkat melampau sehingga mencetuskan ketegangan dan huru-hara.

Melayu, Cina atau India, kesemuanya bertanggungjawab dan mereka mahu terus tinggal dalam negara kita yang tercinta yang kekal aman dan sejahtera. Tanah tumpah darah yang aman ini yang memungkinkan kita mencari rezeki yang halal dan membesarkan keluarga dan anak masing-masing wajar dipertahankan

Kritik dan luahkan perasaan namun jangan sampai mencetuskan ketegangan, menggugat keharmonian antara kaum dan membakar kebencian. Politik seperti ini pasti ditolak bukan hanya oleh orang Melayu tetapi siapa sahaja warga Malaysia.

Ahli-ahli politik mesti bijak memain peranan sebagai penyatu rakyat jelata bukannya pemecah belah masyarakat.

Ahli-ahli politik yang mahu menang dengan membakar perasaan orang-ramai, mengadu-domba dan menghina antara kaum dan agama perlu ditolak agar memberi isyarat bahawa Malaysia tidak memerlukan mereka.

Ng Suee Lim sepatutunya berkempen dengan hujah dan fakta, tetapi beliau lebih rela menyerang peribadi dan tergamak menyentuh isu-isu agama lain dalam kempen beliau.

Sebelum ini dalam satu klip ceramah beliau di sana beliau menggulang-ulang kononnya kenyataan Ketua Umno Bahagian Sg Besar satu ketika dahulu bahawa “Cina babi” dan “Cina balik tongsan”.
Mungkin beliau bermaksud mahu memberi amaran pada para pendengarnya agar menolak BN lantaran kenyataan pemimpin Umno itu tetapi ungkapan “Cina babi” dan “Cina balik tongsan” (yang kemudiannya menjadi billboard Pan yang diturunkan oleh SPR) itu diulang-ulangi dalam ceramahnya itu bagi saya bermaksud jahat mahu membakar sentimen masyarakat Cina.

Calon dan jentera PAS insyallah telahpun diarahkan berkempen secara berhemah dalam semangat budaya politk matang dan sejahtera.

Benar YB Dr Abd Rani ADUN Meru bukannya anak tempatan tetapi beliau anak Selangor.

Jika Lim Guan Eng, anak Johor boleh bertanding kerusi Parlimen Bagan dan DUN Air Puteh di Pulau Pinang dan menjadi Ketua Menteri pula, mengapa Dr Abd Rani tidak boleh bertanding di Sg Besar?

Ramai pemimpin DAP pernah bertanding dua kerusi dan menang di Parlimen dan DUN termasuklah Dr Tan Seng Giaw yang pernah menang di DUN Kajang dan Parlimen Kepong sedangkan Dr Tan anak Kelantan!

Suee Lim sendiri pun bukan anak jati Sekinchan!

Yang pentingnya bagi PAS adalah kemampuan jentera dan kuatnya sokongan jentera tempatan. Rekod Dr Abd Rani sebagai ADUN Meru tidak boleh dipertikaikan tanyalah mana masyarakat di kawasannya. Selain itu PAS Sg Besar di bawah Yang Dipertuanya Ustaz Fadzlin Taslimin mempunyai jentera yang mantap dan mampu menyokong calon memberi khidmat terbaik di Sg Besar kiranya Dr Abd Rani menang.

Para pengundi di Sg Besar diharapkan tidak terpengaruh malah akan menolak parti yang didokong oleh mereka yang gemar dan cenderung membikin onar dan mencetus ketegangan.

PAS menawarkan calon terbaik buat pengundi di Sg Besar. Beliau seorang dokotor perubatan lulusan perubatan dari universiti di Mesir. Fasih berbahasa Arab, Inggeris, Jawa dan Melayu selain mampu berkhutbah, memimpin majlis-majlis pengajian agama, tahlil dan seumpamanya.

Tidakkah calon PAS YB Dr Abd Rani Osman calon terbaik buat pengundi Sg Besar?

Undilah PAS insyallah selamat.No comments: