Bila Trump tunduk pada Saudi

Tuesday, May 23, 2017Islam dijanjikan oleh Allah swt dan diperakui oleh Rasulullah s.a.w sebagai agama yang tinggi. Walaupun menghadapi pelbagai tohmahan, tekanan dan serangan, kemuliaan dan darjat Islam tidak sedikit pun berkurangan malah ia ditempatkan sentiasa di kedudukan yang mulia.

Mereka yang memperjuangkan Islam akan sentiasa dipelihara dan dipertingkatkan kedudukannya oleh Allah swt.

Allah swt berfirman dalam al Quran yang maksudnya:

“Dan janganlah kamu merasa lemah (dalam perjuangan mempertahan dan menegakkan Islam), dan jangalah kamu berdukacita (terhadap apa yang akan menimpa kamu), padahal kamulah orang-orang yang tertinggi (mengatasi musuh dengan mencapai kemenangan) jika kamu orang-orang yang (sungguh-sungguh) beriman.” (al Imran:139)

Menurut Almarhum Prof. Dr Hamka di dalam Tafsir al Azharnya, ayat di atas bermaksud:

“Suatu hal masih ada padamu, modal tunggal yang tidak pernah dapat dirampas oleh musuhmu, iaitu iman. Jikalau kamu benar-benar masih mempunyai iman dalam dadamu, kamulah yang tinggi dan akan tetap tinggi.”

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya:

“Islam itu tinggi dan tidak ada apa yang lebih tinggi darinya”.

Samada kebetulan, dirancang atau tidak dirancang, muslihat politik atau apa sahaja, hakikatnya setelah mengambil pendirian melihat Islam dengan penuh prejudis, kacamata “Islamo phobic”, Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump memilih Arab Saudi sebagai destinasi pertama lawatannya ke luar negara sekaligu membingung dan mengejutkan dunia.

Menurut CNN tindakan Trump ini menjadikan beliau Presiden AS yang pertama memilih negara Timur Tengah sebagai destinasi luarnya yang pertama. Lazimnya Presiden-presiden yang sebelum ini akan memilih untuk melawat negara-negara jiran umpama Mexico atau Kanada, ataupun negara-negara sekutu kuat mereka di Eropah.

Mengapa Trump memilih Arab Saudi?

Bukankah sebelum ini beliau zahirkan kebenciannya pada Islam?

Mungkinkah beliau terpaksa akui bahawa negara umat Islam yang terkaya ini adalah yang paling penting untuk dijalin hubungan baik setelah Islam teruk dilanyaknya semasa berkempen dahulu.

Mungkinkah juga kerana sebagai seorang tokoh korporat yang lebih mementingkan keuntungan fizikal, Trump mengenepikan “Islamic bashing” dan agenda anti Islamnya sebelum ini dan melutut pada Arab Saudi kerana mahu mengejar USD110 billion dalam bentuk perjanjian pembelian senjata yang ditawarkan Saudi?

Walau Islam teruk menjadi sasaran serangannya, akhirnya kepada Islam juga perlu beliau berbaik dan melutut.

Beliau bukan tidak tahu tindakannya itu tambah mencalurukan dasar antarabangsanysa, tetapi sebagai seorang pemimpin dunia ternyata beliau akur dengan realiti semasa.

Dalam satu klip video kita dapat melihat di mana Raja Salman semasa menjamu kopi kepada Trump dalam acara meminum kopi Arab, menegur dan mengingatkan Trump agar menggunakan tangan kanannya untuk memegang cawan kopi, dan Trump serta merta menukar tangan dengan berkata:

“….always the right hand, right …. always the right hand.” 

Begitulah sebenarnya mereka yang memusuhi Islam, permusuhan sekuat dan sekeras mana sekalipun akhirnya akan tunduk dan tewas juga dengan syarat para pejuang dan pendukung Islam istiqamah dan sungguh-sungguh beriman.

Ini sebenarnya satu iktibar dan pengajaran besar buat semua yang mencintai agama Allah swt.

Musuh-musuh Islam memang mahu menyerang dan memusnahkan kita, tetapi jangan sekali-kali mudah menyerah apalagi menggadaikan prinsip dan dasar perjuangan yakni Islam. Islam perlu di bawa dalam bentuk asalnya tanpa dipinda dan dilentur demi memuaskan agenda mana-mana pihak lain.

Bangkit dan bersungguhlah kita dalam lapangan masing-masing, Islam bukan duduknya di bawah tetapi di atas. Allah pasti akan menyusun kemenangan buat agamanya dengan syarat kita jangan mudah berputus asa.   

Ramai lagi “Trump” di Malaysia yang perlu ditunjuk dan diajar mengikut kaedah dan budaya kita sehingga akhirnya mengakui memang Islam letaknya di atas.

Dari Muktamar 63 ke Tsunami HIJAU

Wednesday, May 10, 2017

Muktamar PAS ke 63 di Alor Setar baru-baru ini dijangkakan adalah muktamar PAS yang terakhir sebelum Pilihanraya Umum ke 14.

Saya melihat PAS telah melalui beberapa fasa penting dan kritikal dari muktamarnya ke 61 di Kuala Selangor, kemudiannya ke 62 di Kota Bharu dan kini terbaru di Alor Setar.

Fasa-fasa ini sesungguhnya mencerminkan kemampuan dan keupayaan PAS sebagai sebuah parti politik dan Gerakan Islam. Ia melibatkan proses penyaringan dalam kepimpinan dan keahlian parti sehinggalah ke proses penyatuan dan kesatuan dalaman dan berakhir baru-baru ini di Alor Setar dengan kemantapan dan kebersediaan untuk menempuh serta merempuh PRU mendatang dengan penuh gagah dan semangat yang berkobar-kobar.

Ketiga-tiga fasa ini membuktikan kematangan dan kedewasaan PAS dipersada politik tanahair sepanjang lebih 60 tahun usianya, melalui satu proses sebahagiannya dirancang dan sebahagian lain tidak dirancang tetapi berlaku dengan izin Allah swt.

Tidak dapat dinafikan yang PAS menghadapi konflik yang besar menjelang Muktamar ke 61 nya di Kuala Selangor. Ketika itu beberapa kalangan pimpinan pelbagai peringkat dalam parti merancang untuk mengambil-alih kepimpinan parti dan merobah haluan serta halu tuju parti berdasarkan agenda dan kepentingan peribadi mereka.

PAS perlu lebih lunak, PAS perlu merobah cara dan kaedah pendekatannya, mengendurkan dasar demi merintis jalan kerjasama walaupun terpaksa menggadaikan prinsip buat sementara. Demikinalah propaganda mereka kerana bagi mereka jika ianya berjaya maka PAS boleh mudah menang dan melangkah ke Putrajaya.

Mereka rupanya “underestimate” dan tersalah baca jatadiri ahli-ahli dan perwakilan PAS.
Benar kesemua yang dalam Jemaah PAS mahu melihat dan menjulang kemenangan. Namun warga PAS berpegang teguh kepada keyakinan bahawa kemenangan ini perlu dirintis atas jalan berpegang teguh dan mempertahankan dasar dan prinsip. Jika Islam ini ditakdirkan menang ia perlu menang tanpa sedikit pun dasar dan prinsipnya dikendur apatah lagi digadaikan, jika tidak biarlah kalah asal maruah dan harga diri Islam tidak tercalar dan sentiasa terpelihara.

Dalam muktamar di Kuala Selangor PAS memilih membersihkan kepimpinannya dari mereka yang tidak berkongsi matlamat yang sama. Keputusan ini dianggap oleh mereka yang dirihatkan itu sebagai usaha untuk menyingkirkan mereka, sedangkan sebelum ini ramai yang pernah bertanding dan tewas tanpa banyak masalah.

Akibatnya berlakulah pengkhianatan dalam parti apabila mereka yang berkenaan bertindak keluar parti, “mencuri” kerusi-kerusi Parlimen dan DUN millik PAS dan akhirnya atas dorongan DAP, menubuhkan parti sendiri.

Apa yang mahu saya bawa di sini adalah hasrat jahat mereka ini. Mereka menjangkakan PAS boleh sendeng dan akhrinya roboh angkara pengkhianatan mereka.

Rupanya tidak. Pengkhianatan mereka hanya dituruti beberapa kerat kecil yang taksub pada mereka dan termakan mimpi kosong mereka. Majoriti ahli-ahli PAS memilih untuk istiqamah dan kekal duduk atas bahtera perjuangan PAS.

Kerana itu Muktamar Kuala Selangor bagi saya adalah fasa penyaringan dan proses pembersihan dalaman PAS. Ia sedikit mencederakan parti tetapi tubuh yang sasa dan padu ini tetap berdiri teguh dan malah memberi kekuatan dalam bentuk keyakinan  kepada kepimpinan Datuk Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang dan “Team Istiqamah”nya.

Bergerak dari fasa itu Tuan Guru Presiden telah melancarkan proses kesatuan dan penyatuan dalaman parti. Langkah-langkah segera memulihkan kawasan-kawasan PAS yang terjejas akibat kerja-kerja pengkhianatan telah dilakukan dan dalam tempoh masa yang singkat kecederaan ringan pada PAS telah segera dirawat dan berjaya diubati.

Himpunan Fastaqim 2015 sejurus selepas Muktamar Kuala Selangor telah diatur bagi membuktikan ratusan ribu ahli PAS setia, taat dan istiqamah bersama parti dan kepimpinan Tuan Guru Presiden.

Fasa seterusnya adalah Muktamar di Kota Bharu 2016. PAS telah pulih sepenuhnya dan mula menyusun gerakannya dengan lebih mantap terutama setelah ditendang keluar oleh Dap dari Pakatan Rakyat.

BPMS atau “Budaya Politik Matang dan Sejahtera” telah diperkenalkan dan disyarah serta diperterunkan keseluruh ahli akar umbi. PAS yang dewasa dan matang tidak lagi mahu mengambil pendekatan “confrontational” atau bertegang dengan semua pihak khasnya sasarannya. PAS mahu ambil pendekatan diplomasi, rasional dan mengambi peranan penasihat berlandaskan nas.

PAS sedia berkerjasama dengan mana-mana pihak yang mahu menjaga dan memelihatra kepentingan Islam. PAS dilihat lunak dengan Umno dan kerajaan tetapi sebenarnya melalui BPMS PAS bsersungguh mahu menambat hati semua pihak agar bersama beri simpati dan sokongan pada perjuangan Islam.

Keseriusan PAS dalam bab mendaulatkan Islam ditegaskan dengan membawa RUU355 diikuti dengan Himpunan 355.

Rakyat Malaysia khasnya umat Islam terpesona, malah sejuk hati dan mula membuka diri pada PAS dan perjuangan Islamnya. Rakyat dari pelbagai sektor dan kelas secara terbuka mempamirkan kesediaan mereka bersama menobat dan mendaulatkan Islam. PAS meniti di bibir rakyat khasnya umat Islam yang sangat sensitif  dengan agama mereka.

Lalu Muktamar PAS ke 63 di Alor Setar menghimpunkan segala kekuatan PAS yang dibina sepanjang lebih 60 tahun dengan komitmen bahawa PAS sudah sedia menjadi “player” utama dalam PRU mendatang ini.

Kemenangan tanpa bertanding Presiden dan Timbalannya mengisyaratkan bahawa PAS penuh yakin dengan gandingan kedua ulamak ini yang diberi mandat tidak berbelah bahagi oleh ahli-ahli untuk memimpin mereka dalam PRU nanti.

Muktamar Alor Setar melakarkan kesediaan PAS untuk bangkit sebagai “kingmaker” setelah berubahnya lanskap politik Malaysia hari ini. PAS akan menghadapi PRU nanti bukan sebagaimana PRU 2008 dan 2013 ketika ada kerjasama dengan DAP dan PKR serta atas platform Pakatan Rakyat.

Lanskap politik baru Malaysia sudah berubah, musuh semakin lemah dan berpecah, rakyat semakin gelisah dan terbeban dengan pelbagai permasalahan, dan PAS akan mencetuskan Tsunami Hijau yang bakal melonjakkan negara dengan penyelesaian komprehensif dan efektif atas nama Islam.

PAS mahu menyelamatkan rakyat dan negara. Politik Malaysia perlu berubah dan penyelesaiannya adalah melalui “Sejahtera bersama Islam”. roslansms@gmail.com

RUU 355 apakah sebenarnya pendirian PKR?

Friday, April 07, 2017

Ahli Parlimen Kelana Jaya dari PKR, Wong Chen dalam posting FBnya semalam Khamis 6 April jam 11.55 pagi menyebut:

“PKR completed our precounsel meeting at 11am. It has been decided that YB Rafizi Ramli will speak first for our party and that we will reject Hadi's bill.

The Hadi 355 bill will be tabled at 12.”                        

(PKR baru selesai mesyuarat “precouncil” nya jam 11 pagi tadi. Keputusan telah diambil bahawa YB Rafizi Ramli akan pertama sekali bangkit bercakap bagi pihak parti dan kami (PKR) akan MENOLAK rang undang-undang Hadi.

Rang Undang-undang Hadi akan dibentang jam 12.)

Ini bermakna walaupun Dato Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang hanya bangkit membentangkan RUU355 pada jam 12.37 tengahari semalam, tetapi PKR telah pun membuat keputusan menolaknya kira-kira 1 jam sebelum pembentangan.

Ini jelas bertentangan dengan kenyataan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail sebelumnya sebagaimana dilaporkan NST Febuari 10, 2017:

“Despite having concerns and reservations concerning Act 355 as proposed by the Marang MP, we accept and recognise his right to submit the bill through a motion seeking approval to be debated.

In the event of a debate on the motion, and before we move on to make the next decision (on PKR’s stand), we will wait for Hadi explanations,” said Dr Wan Azizah in a statement.”

(Walau kami curiga dan bimbang dengan RUU 355 yang bakal dicadangkan MP Marang, namun kami iktiraf dan terima hak beliau untuk mengemukakan RUU ini untuk dibahaskan.

Sekiranya usul ini dibahaskan, dan sebelum kami membuat keputusan (darihal pendirian PKR), kami mahu mendengar penjelasan Hadi terlebih dahulu,” kata Dr Wan Aziziah di dalam kenyataan beliau.)

Adakah keputusan “precouncil” PKR sebagaimana dilaporkan Wong Chen itu sah atau bertentangan dengan kenyataan Presiden mereka, atau bagaimana sebenarnya sikap dan pendirian PKR terhadap RUU 355 tidaklah diketahu diperingkat ini.

Apa pun pimpinan tertinggi parti berkenaan perlu bangkit dan berikan penjelasan memandangan wakil Marang telah pun membuat pembentangan dan penjelasan beliau berkenaan RUU ini di Dewan Rakyat semalam yang kini diketahui oleh hampir seluruh rakyat Malaysia.

Rakyat Malaysia khasnya umat Islam pastinya mahu tahu adakah PKR menerima, berkecuali atau menolak RUU 355 ini.