Saturday, March 17, 2018

Menunggu janji Allah swt

Semasa saya menjawat jawatan Setiausaha Akhbar Presiden PAS, kira-kira 10 tahun lalu, masih segar diingatan saya betapa seorang “pakar” PAS ketika itu, telah memberikan taklimat panjang lebar kepada Dato Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang darihal dapatan beliau berkenaan prospek PAS dalam PRU ke 12 ketika itu.
 
Pra PRU ke 12, PAS bertahan tipis di Kelantan dan hanya punya 7 kerusi Parlimen.

Menurut pakar berkenaan yang kini telah melompat ke PAN, PAS yang terus mempromosi pembentukan Negara Islam dan perlaksanaan hukum Islam, akan tewas teruk dalam PRU 2008 dan malah akan kecundang di Kelantan, satu-satuanya bentengnya di Malaysia.

Saya yang hadir taklimat berkenaan berasa cemas ketika itu, dan hampir terpengaruh dengan lontaran pakar berkenaan sehinggalah Tuan Guru Presiden dengan yakin menyebut, jangan sekali-kali lupa akan bantuan Allah swt. Bermakna apa sahaja kajian dan penyelidikan kita, sebagai sebuah gerakan Islam kita perlu sentiasa padan dan selaraskan ia dengan janji-jani Allah swt dan Rasul Nya saw.

Akhirnya ternyata, PRU ke 12, bukan sahaja PAS berjaya mempertahankan Kelantan dengan majoriti yang lebih kukuh, malah PAS cemerlang dan memerintah di Kedah selain berjaya membentuk kerajaan campuran bersama rakan-rakannya di Perak dan Selangor serta Pulau Pinang.

Pakar berkenaan jauh tersasar ramalannya malah beliau sendiri dalam PRU ke 12 itu rupanya berjaya memenangi sebuah kerusi Parlimen.

Demikianlah, terbukti bukan mudah mahu membaca isi hati, pemikiran dan kecenderungan pengundi di Malaysia khususnya para pengundi Melayu/ Islam. Dalam negara kita yang demokratik ini mereka mungkin kelihatan senang dan terbuka, namun ada perkara-perkara yang boleh mereka kongsikan, dan ada juga yang mereka pendam di lubuk hati. Kerana itu siapa pun boleh meramal, tetapi akhirnya keputusan muktamad adalah di tangan rakyat hasil dari gerakan dan perancangan Allah swt.

Ada sebahagian para pengkaji sengaja mahu mempengaruhi mood dan sentimen rakyat sehingga bersedia memanipulasi dapatan asalkan ianya memanfaatkan mereka dan kelompok mereka. Atas hal itu, rakyat khususnya para pengundi perlu berhati-hati dan jangan termakan atau masuk perangkap mereka.

Terbaru, badan yang dipelopori ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli, Invoke Malaysia, mengeluarkan dapatan kajian mereka bahawa PRU ke 14 ini Pakatan Harapan yang dianggotai PKR, DAP, PBBM dan Pan, kononnya akan berjaya menguasai pemerintahan di 5 buah negeri iaitu Pulau Pinang, Selangor, Perak, Johor dan Kedah. Manakala di dua buah negeri lain,iaitu Melaka dan Negeri Sembilan akan berlaku situasi “hung state” dimana tiada satu blok menguasai majoriti.

BN akan hanya berjaya mempertahankan Terengganu, Pahang dan Perlis serta merampas Kelantan.

Bagi kerusi Parlimen pula PH akan memenangi 89 kerusi manakala BN 76 tidak termasuk baki 57 kerusi di Sabah dan Sarawak. Yang menariknya, Invoke menyatakan bahawa PAS, tidak akan memenangi walau satu kerusi Parlimen pun dan malah akan kecundang di Kelantan.

Dapatan Invoke ini mengingatkan saya kepada dapatan “pakar” PAS yang kini sudah melompat ke Pan sebagaimana yang saya sebutkan di awal tadi.

Mustahi Rafizi mahu beri kredit pada PAS walaupun angka-angka mungkin memihak ke PAS. Bagi beliau memberikan gambaran buruk buat nasib PAS bertujuan menjauhkan pengundi dari PAS seterusnya melonjakkan sokongan orang ke kelompok beliau.

Dapatan beliau meletakkan PH menguasai 14.1% sokongan pengundi Melayu sejak Febuari tahun ini dan ia bakal meningkat dari bulan ke bulan. Bolehkah dengan 14.1% itu PH menang di Kedah dan menguasai Selangor, Johor dan Perak dimana kerusi-kerusi bukan Melayu sahaja tidak cukup untuk membentuk kerajaan?

Atau kiranya PRU diadakan dalam bulan Mei 2018, adakah sokongan Melayu pada PH itu bakal melonjak dari 14.1% pada bulan Febuari ke 42.3% iaitu lonjakkan tambahan pada skala 2 kali ganda?

Sesungguhnya angan-angan Invoke itu terlalu longgar, tambah mereka bukannya badan bebas yang boleh terbit dengan kajian yang tidak berat sebelah bagi meyakinkan masyarakat ramai.

Biarlah PH terpesona dan selesa dengan kajian Invoke itu. Mungkin mereka termasuklah parti setahun jagung umpama Bersatu dan Pan sudah melonjak-lonjak tidak sabar berebut jawatan Exco, Menteri dan Perdana Menteri kerana Rafizi dakwa mereka boleh ke situ.

Apapun bagi kita, realitinya rakyat jelata hari ini sungguh tertekan dan tersiksa hidup mereka lantaran kenaikkan kos hidup yang membebankan dan suasana ekonomi yang tidak menentu. Mereka hilang keyakinan dengan BN kerana itu ramai menjangkakan bakal berlaku “Tsunami Melayu”.

Para pengundi Melayu akan menolak BN tetapi sebagaimana dapatan beberapa pengkaji bebas hari ini, kerana adanya beberapa elemen “bekas” BN dalam PH, yang rekod kepincangan dan ketempangan mereka yang lampau jauh lebih mudharat dari kepimpinan BN hari ini, maka “Tsunami” itu tidak akan condong ke PH tetapi sebaliknya bakal memberi manfaat dan untung buat PAS yang bebas unsur mungkar dan rekod buruk.

Biarlah PH dan komponannya terjun dengan labu-labu Rafizi dan terus hanyut ikut mimpi mereka, yang pentingnya perahu ini terus belayar ke destinasi, menyelamtkan rakyat dan negara dari kepincangan yang ada dan memberi harapan kepada kesejahteran yang lebih bermakna dan berkekalan melalui PAS dan Gagasan Sejahtera. roslansms@gmail.com 


Masakan rakyat Kelantan mahu jatuhkan kerajaan ini

Melihat kehadiran puluhan ribu rakyat Kelantan di Padang Perdana, Kota Bharu malam tadi sempena Himpunan Bangkit Pertahan Kelantan ia sesungguhnya beri isyarat jelas kepada 2  kelompok politik.

Pertama buat BN. Zahid Hamidi tegaskan yang Umno kini bersedia menerajui Kelantan. Mungkin setelah peristiwa malam tadi Zahid perlu semak kembali angka-angkanya.

Kelihatan Umno bakal menhgigit jari sekali lagi.

Kedua buat PH yang begitu terpesona dan ghairah dengan dapatan Rafizi Ramli. Kata Rafizi Kelantan akan tumbang dan PAS tidak akan menang satu kerusi pun PRU 14 nanti.

Invoke perlu di "revoke" nampaknya.

Buat mereka ini fahamilah hati dan jiwa rakyat Kelantan.

Mereka kuat berpaut pada agama. PAS memerintah sebagai sebuah kerajaan Islam. Menobat dan memartabatkan Islam.

Rakyat Kelantan sekali-kali tidak akan terlibat dalam meroboh dan memusnahkan sebuah kerajaan Islam. Sebaliknya siapa sahaja mengancam memusnahkan parti dan kerajaan ini akan berhadapan dengan tentangan hebat keturunan dan cucu cicit Tok Janggut ini.

Bangkit pertahankan Kelantan.

Friday, March 09, 2018

Bumi dipijak milik orang (lagu siapa?)


Jangan rasis atau perkauman. Hiduplah bersatu-padu, rukun dan damai. Toleransi antara kaum sangat diharapkan. Tak perlulah diperjuangkan kepentingan satu-satu kaum.

Puluhan tahun Umno berkuasa di tanahair. Pelbagai program dan dasar diperkenalkan untuk mengukuhkan ekonomi Bumiputera supaya tidak ketinggalan dalam penguasaan kekayaan negara.

Tahniah senarai individu 10 terkaya di Malaysia 2018 menurut Forbes tidak ada seorang pun Bumiputera atau anak Melayu.

Terkaya dan di tangga pertama,Tan Sri Robert Kuok dengan kekayaan bernilai USD14.8 bilion. Di tangga ke 10 Kuan Kam Hon dengan kekayaan bernilai USD2.5 bilion.

Mana anak Bumiputera atau Melayu yang mengorbankan kepentingan diri dan penguasaan tanahair pada 1957, sanggup berkongsi tanah bertuah ini dengan saudara-saudara baru dari tanah asing demi memperolehi kemerdekaan negara?

Umno sekadar melagukan "Bumi dipijak milik orang .....".

Ini bukan rasis dan adu domba. Ini panggilan dari hati kecil agar kita insaf nasib dan masa depan kita. Ke mana kita selepas ini?

Bayangkan jika 1 atau 5 peratus kekayaan terkumpul mereka berjumlah USD 56.8 bilion diserahkan untuk tabung pilihanraya satu-satu parti tertentu?!

Kuasa ekonomi jauh terlepas. Kuasa politik pun begitukah agaknya?

Moga pagi Jumaat ini membangkitkan keinsafan dan kesedaran.

Thursday, March 08, 2018

BN dan PH dua-dua bermasalah

Semakin hampir pilihanraya umum semakin rancak kelihatan pelbagai pihak mensasarkan serangan dan “peluru” mereka terhadap PAS.

Umno dan kaum kerabatnya di dalam Barisan Nasional lantaran sebagai musuh politik tradisi PAS sudah semestinya berterusan melancarkan serangan ke atas PAS. Kerajaan negeri Kelantan dikritik dan diperendah selain mensasarkan Adun-adun PAS tertentu di Selangor dengan pelbagai tohmahan dan tuduhan.

Demikian juga tidak terkecuali, musuh politik baru PAS, Pakatan Harapan. Apa sahaja liputan berkenaan PH, pasti akan melibatkan serangan dan singgungan terhadap PAS. PAS bagaikan parti wajib diserang atas apa sahaja isu dan perkembangan.

Permusuhan ketat ini sesungguhnya bukan berpunca dari kelemahan PAS, tetapi ia dilancarkan hakikatnya kerana PAS merupakan sebuah parti yang mengancam kedudukan dan kelangsungan tiap-tiap mereka dalam politik tanahair.

PAS tidak boleh terus dibiarkan menguasai sokongan dan dokongan rakyat. Jika dibiarkan pengaruhnya akan semakin menebal, dan rakyat akan makin cenderung pada PAS sehingga akhirnya nanti PAS terbit sebagai juara dan pilihan utama rakyat.

BN dan Umno yang menjadi punca utama kepada penderitaan dan permasalahan rakyat pada hari ini, seakan terperangkap dengan ketempangan dan kepincangan mereka. Rakyat semakin bosan dan menolak mereka walaupun kebelakangan ini pelbagai penambah-baikan kononnya mahu diperkenal untuk memulihkan wajah mereka yang sedia tercalar dan hodoh itu.

Masalahnya “stigma” yang berparut di wajah mereka sukar dimaafkan rakyat. Imbuhan dan janji-janji yang ditaburkan khususnya kebelakangan ini mungkin menarik dan mempersonakan rakyat yang sedang susah menderita, namun jangan sangka ia boleh merobah sentimen kebencian mereka yang sudah membara menunggu masa meletup.

PH pula terus cuba mengaitkan PAS dengan Umno. Lagu-lagu basi “unity government” diulang-ulang seakan boleh mempengaruhi rakyat agar meninggalkan PAS dan menyokong mereka.

Tidak cukup dengan itu, PAS difitnah menerima wang dan bantuan dari Umno dengan harapan tohmahan ini boleh membangkitkan kebencian rakyat pada PAS. Boleh percayakah rakyat dengan tohmahan murahan seumpama ini?

Sedang hakikatnya PH sendiri penuh berkudis. Kes rasuah melibatkan beberapa pimpinan DAP dan kalangan aktivis PKR mula mengikis apa sahaja keyakinan rakyat yang ada pada mereka. Tambah dengan kehadiran beberapa tokoh bekas Umno dalam PH yang rakyat sangat tahu  menanggung pelbagai masalah semasa mereka berkuasa dahulu turut tidak membantu.

Kerana pelbagai permasalahan inilah maka bagi BN dan PH, PAS perlu dilanyak dan jangan dibiarkan mengatasi mereka dari sudut kepercayaan dan sokongan rakyat. Tambah dengan pilihanraya bakal menjelang, PAS yang berintegriti dan bersih berbanding dengan mereka yang kotor dan bermasalah pasti akan jadi pilihan utama para pengundi.

Rakyat perlu sedar bahawa mereka perlu berwaspada dalam membuat keputusan ketika pilihanraya umum ke 14 nanti. Dengan kehidupan yang sungguh tertekan lantaran kenaikkan kos hidup yang sungguh membebankan hari ini, mereka perlu berani membuat perubahan.

Barisan Nasional ternyata merupakan punca yang membawa kepada krisis ekonomi yang melanda rakyat dan negara hari ini. Rasuah, salahguna kuasa, kronisma dan nepotisma melahirkan pentadbiran negara yang pincang dan tempang yang mengakibatkan rakyat merana hari ini. Rakyat yang bijak tidak akan mengulangi memilih bahana umpama BN ini.

Begitu juga PH sebagaimana yang kita nyatakan turut terpalit dengan isu integriti dan malah mahu menonjolkan pimpinan yang satu ketika dahlu menyumbang kepada ketempangan dan kepincangan yang BN warisi.

Rakyat perlu berlaku adil dalam membuat pilihan. Pilihlah parti yang terbukti punya rekod yang bersih dan malah berjaya melahirkan saf kepimpinan yang bertaqwa, berintegriti dan bersih.

Rekod PAS tidak menipu. Di Kelantan sejak 1990, dan kemudian di Selangor dalam kerajaan campuran sejak 2008, wakil rakyat dan pimpinan PAS semuanya cemerlang dan tidak terjerumus dalam aktiviti mungkar yang memudaratkan rakyat.

Begitu juga sebenarnya sepenggal memerintah Terengganu pada tahun 1999 dan Kedah 2008.

PAS melalui disiplin dan adabanya telah berjaya melahirkan pemimpin yang berkualiti yang tiada pada mana-mana parti samada dari kalangan BN mahupun PH.

PRU ke 14 nanti, PAS lah sewajarnya dikaji, diperhatikan dan diberi kepercayaan kerana ternyata jika kita perlukan kepimpinan yang dapat menyelematkan negara dan rakyat, bukan BN atau PH tetapi PAS lah sepatutunya menjadi pilihan kita semua.

Islam menjanjikan keamanan, keselamatan, keadilan dan kesejahteraan buat semua. Jangan kita perjudikan nasib serta masa depan kita dan negara dengan memilih mereka yang mungkar atau punya kecenderungan untuk mungkar dan memusnahkan negara. Jangan juga kerana menerima sogokan wang atau barangan maka kita gadaikan apa sahaja maruah yang berbaki pada diri kita.

Ayuh bersama kita membawa kesejahteraan buat rakyat Malaysia dengan memastikan seluruh rakyat memberi undi pada PAS PRU ke 14 nanti. roslansms@gmail.com

Friday, February 23, 2018

Kelantan buktikan kecemerlangan pemerintahan PAS

Seorang pengarang kanan dalam akhbar harian The Star baru-baru ini telah memberikan analisis beliau berkenaan keadaan politik di negeri Kelantan dan bacaan beliau terhadap keputusan Pilihanraya Umum ke 14 kelak.

Beliau berpandangan PRU ke 14 nanti di negeri berkenaan hanya akan tertumpu pada pertembungan antara dua kuasa politik tradisi iaitu Umno dan PAS. Bagi beliau parti-parti lain termasuklah PBBM dan Pan akan menghadapi laluan sukar.

Menurutnya lagi PBBM yang dikepalai Tun Dr Mahahtir akan menempuh jalan sukar kerana Tun tidak mempunyai rekod yang baik dikalangan rakyat Kelantan. Sebahagian besar permasalahan yang melanda negeri berkenaan disumbang oleh Tun terutama sepanjang 22 tahun beliau menjadi PM dahulu yang banyak menekan negeri dan rakyat berkenaan.

Pan juga dijangka memiliki nasib yang sama lantaran permasalahan  pimpinan mereka dengan Istana Kelantan. Pan selaku parti serpihan PAS hanya dijangka mengikis di sini-sana pengaruh PAS tetapi tidak mampu merampas kuasa di Kelantan sebagaimana digembar-gemburkan.

Atas itu pengarang berkenaan membuat kesimpulan besar kemungkinan Kelantan akan bertukar kuasa dengan rakyat negerinya memberikan kembali kuasa kepada Umno dan BN setelah hilang genggaman kuasa lebih 28 tahun lalu.

Tiada alasan dan hujah kukuh dikemukakan. Beliau sekadar memetik isu pembangunan yang kononnya ketandusan di Kelantan selain ketiadaan Almarhum Tok Guru Nik Abd Aziz sebagai satu faktor penyumbang kepada kejatuhan PAS, seolah tanpa Tok Guru PAS tidak mampu mengekalkan kuasanya.

Itu hujah dan pandangan beliau. Mungkin atas arahan atau sebab tertentu beliau sengaja menyepi dan menyembunyikan beberapa pencapaian besar kerajaan negeri PAS yang tidak mampu diperolehi Umno BN sebelum ini.

Beliau gagal mengenengahkan bahawa kerajaan negeri Kelantan diiktiraf sebagai salah sebuah negeri di Malaysia yang mempunyai rekod aspek pengurusan yang terbaik. Pada tahun 2017 kerajaan negeri yang diketuai PAS memperolehi pencapaian kewangan terbaik dalam tempuh 26 tahun pemerintahannya.

Kerajaan negeri telah berjaya menjimatkan perbelanjaan mengurus sebanyak RM2.9 juta pada tahun 2017 berbanding 2016 dan berjaya mencatatkan lebihan atau “surplus” sebanyak RM38.76 juta pada tahun 2017 berbanding defisit RM33.47 juta pada tahun 2016.

Malah hasil kerajaan negeri sesungguhnya meningkat dari RM497.20 juta pada tahun 2016 ke RM566.52juta iaitu peningkatan sebanyak RM69.32 juta.

Bagi pengarang berkenaan mungkin apa yang dinyatakan ini tidak penting, tetapi buat rakyat Kelantan dan para pemerhati politik serta rakyat Malaysia umumnya inilah bukti kekuatan parti memerintah dalam mengeuruskan sebuah negeri tambahan berjhadapan dengan pelbagai tekanan dan kekangan dari pihak Persekutuan terutama sepanjang 22 tahun pemerintahan Tun Dr Mahahthir dulu.

Kemampuan ini menunjukkan PAS berjaya melahirkan saf kepimpinan negeri yang dinamik, berintegriti dan paling penting bertaqwa sehingga sanggup dan mampu meletakkan kepentingan rakyat mengatasi kepentingan mana-mana pihak, kroni atau individu kerana mentaati titah perintah Allah swt.

Inilah kekuatan unik yang melonjakkan PAS sebagai satu-satu parti politik yang menjadi tumpuan dan perhatian ramai, terutama disaat dan ketika rakyat dan negara menghadapi pelbagai ujian dan tekanan hasil dari keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu.

Kelantan melalui kepimpinan ulamak yang diwarisi dari zaman Almarhum Tok Guru sehinggalah kini ke era Ustaz Dato Ahmad Yakob, peewaris yang ditunjuk sendiri oleh Almarhum Tok Guru, ternyata berjaya menzahirkan kepimpinan Islam yang menjadi kebangaan semua umat Islam bukan hanya di Kelantan malah seluruh negara.

Di Kelantan tiada kebimbangan tentang ketirisan, salah guna kuasa, rasuah dan penyelewengan kerana Bumi Serambi Mekah ini melalui PAS telah melahirkan modal insan khususnya disaf kepimpinan negeri yang berkualiti dan mampu memacu Kelantan menjadi sebuah negeri yang bersih dan bebas rasuah.

Kerajaan negeri yang berintegriti seumpama ini telah menarik minat para pelabur dan pemaju, kerana tiada lagi sogokkan bawah meja atau komisyen gelap yang perlu dibelanjakan untuk masuk ke negeri ini.

Pembangunan hartanah dan gedung-gedung serta kompleks membeli-belah dan pasaraya banyak menukar lanskap negeri Kelantan berbanding semasa ia di zaman BN dahulu, itu pun kerana kerajaan Persekutuan dipegang BN.

Apa pun kesimpulannya akhbar berkenaan berhak membiat apa sahaja bacaan dan tilikan politik sesuka mereka, hakikatnya rakyat Kelantan sendiri tahu kemana arah tuju dan haluan mereka. Di negeri-negeri lain pimpinan negeri berhadapan dengan pelbagai pertuduhan dan kes rasuah dan penyelewengan tetapi di Kelantan segalanya lancar dan bermoral.

Masakan rakyat Kelantan mahu kembali ke pangkuan Umno yang telah mereka kenal berdekad sebelum ini apatah lagi Pakatan Harapan yang kini dinaungi Tun Dr Mahathir yang punya rekod tempang dan pincang yang tidak dapat dilupakan bukan sahaja ioleh rakyat Kelantan malah rakyat seluruh negara.

Kekallah PAS untuk terus memerintah Kelantan, biar kekal sehjahtera ia berpayungkan Islam sebagai model buat rakyat dan negeri lain malah negara kita Malaysia.Rakyat Kelantan tidak akan tertipu dan semoga begitulah rakyat Malaysia keseluruhannya dengan izin Allah swt. roslansms@gmail.com

Sunday, February 18, 2018

PENGUNDI MELAYU SEMAKIN YAKIN PADA PAS

Keadaan ekonomi negara tidak kelihatan mampu berubah dalam waktu terdekat. Begitu juga kenaikkan kos hidup, pengangguran dan inflasi terus mencengkam dan menekan kehidupan rakyat dan ianya juga tidak kelihatan boleh diatasi dalam waktu terdekat sebelum Pilihanraya Umum ini.

Dengan bahana seumpama ini ditambah pelbagai insiden dan perkembangan yang meletakkan status quo Melayu dan Islam semakin tercabar dalam negara kehidupan mereka terus menerus dibelenggu keresahan.

Isu murtad akibat operasi undang-undang, kritikan terhadap institusi dan amalan agama, penolakkan terhadap usaha memartabatkan hukum dan peraturan Islam serta berkembang biaknya aliran liberalisma yang memberi laluan kepada budaya LGBT, kesemuanya terus menjejaskan keselesaan dan keharmonian hidup masyarakat Melayu Islam yang mewakili majoriti rakyat di Malaysia.

Kerana itu jangkaan mengatakan akan berlaku “Tsunami Melayu” atau kebangkitan pengundi-pengundi Melayu yang bakal mengundi protes dalam PRU kali ini semakin menjadi kenyataan.

Pada bulan Oktober tahun lalu Merdeka Centre, sebuah firma penyelidik, melalui Pengarahnya Ibrahim Suffian mendakwa bahawa “Tsunami Melayu” ini adalah sesuatu yang benar, dan ia menular lantaran kesan daripada isu berkaitan ekonomi dan kepentingan Melayu Islam dalam negara yang banyak menganggu emosi para pengundi segmen ini.

Ketika itu Ibrahim berpandangan jika berlaku “Tsunami” ini ia sama-sekali tidak akan menguntungkan Pakatan Harapan, tetapi parti yang bakal meraih untung menurut beliau adalah PAS. Ini kerana selain Umno, PAS lah yang dilihat konsisten memperjuang dan mempertahankan kepentingan masyarakat Melayu Islam sedangkan parti-parti lain khasnya PH dilihat tidak banyak berperanan malahan dalam sesetengah senario turut menyumbang dalam mencabar emosi dan kesabaran segmen ini.

Terbaru Merdeka Centre sekali lagi mengulangi dapatan ini. Dalam satu majlis forum di ibunegara, Ibrahim menyatakan para pengundi Melayu kini dilihat lebih meyakini dan mempercayai BN dan PAS berbanding PH.

Menurut Ibrahim dalam kajian mereka, apabila diajukan soalan kepada masyarakat Melayu, pihak manakah dipercayai dapat mengurus ekonomi negara dengan baik selain menangani masalah rasuah disamping mempertahankan kepentingan masyarakat Melayu Islam dan memberikan keadilan kepada kaum lain, jawapan yang diterima memihak ke PAS dan Umno.

Kata Ibrahim lagi PH tidak menjadi pilihan kerana mereka dilihat lebih tertumpu kepada agenda lain dan tidak banyak mampu meyakinkan segmen ini.

Bagi saya dapatan terbaru ini sudah pasti memberi isyarat kepada pimpinan PH khasnya dari PKR bahawa jika mereka mengharapkan komponan mereka ataupun parti-parti rakan mereka mampu meraih sokongan masyarakat Melayu Islam, khasnya setelah berpisah dengan PAS dan menonjolkan pula tokoh seumpama Tun Dr Mahathir, maka mereka sesungguhnya silap dan bakal kecewa.

Ternyata tidak ada faktor penarik buat masyarakat Melayu Islam untuk memberikan sokongan dan kepercayaan mereka pada PH.

Malah saya berpandangan Umno sendiri pun sesungguhnya akan berhadapan dengan jalan yang sukar, kerana rakyat khasnya masyarakat Melayu Islam sedar punca utama permasalahan yang mereka hadapi hari ini datangnya dari ketempanan dan kepincangan pentadbiran dan kepimpinan Umno. Bukan sahaja di zaman Dato Seri Najib Tun Razak hari ini malah ia sebenarnya diwarisi dari zaman Tun Dr Mahahtir lagi.

Kerana itu jika PAS mampu meneruskan peranan dan aktiviti mereka, terjun ke riba masyarakat dengan membawakan konsep penyelesaian Islam mengikut tatacara “Budaya Politik Matang dan Sejahtera” (BPMS), tidak mustahil “Tsunami Melayu” ini akan berpiahk pada PAS dan melontarkan PAS ke hadapan diposisi baru selepas PRU ke 14 nanti.

Umno dan BN tidak mampu memperbaiki dan memulihkan imej mereka yang teruk tercalar dan dimarahi rakyat kebelakangan ini. PH pula dengan pelbagai ragam dan gelagat rebut-merebut dan cantas-mencantas sesama mereka, dijangka tidak akan mampu mendapat simpati rakyat. Mungkin masyarakat bukan Melayu begitu taksub dengan DAP, tetapi majoriti pengundi Melayu yang merupakan tulang-belakang kepada kemenangan mana-mana pihak diperingkat Persekutuan dan di negeri-negeri tertentu dingi menerima kehadiran pakatan PKR, DAP, Pan dan Bersatu ini.

Tidak mustahil juga BN dan PH yang dilihat sesama menangung permasalahan dalaman dan rekod kepimpinan lampau yang tidak meyakinkan akan dilonggokkan di satu sudut, ditinggalkan oleh para pengundi Melayu Islam kerana mereka lebih yakin dan senang dengan PAS. Lalu walaupun berhadapan pertandingan pelbagai penjuru PRU ke 14 nanti, orang Melayu Islam hakikatnya akan hanya menimbangkan antara BN dan PH di satu sudut dan PAS di satu sudut lain. Antara kedua ini, BN dan PH akan ditolak manakala PAS menjadi pilihan utama.

Tsunami Melayu dalam hal demikian bukan hanya bakal meranapkan nasib dan masa depan BN dan Umno, malah akan mengkuburkan pakatan yang sering bertelagah ini, dan akhirnya Islam sama-sama diangkat dan diambil sebagai formula penyelesaian ke atas permasalahn yang mereka hadapi.

Perkembangan seumpama ini jangan meletakkan PAS dalam zon selesa, sebaliknya ia perlu dijadikan pedoman dan iktibar betapa bacaan politik dan perancangan pucuk pimpinan PAS selama ini di bawah naungan “Kepimpinan Ulamak” hampir tepat dan konsisten, lantas ahli-ahli dan kepimpinan PAS disemua peringkat wajar terus melipat-gandakan lagi usaha dan gerak-kerja masing-masing, kerana ternyata bahtera peruangan PAS ini tidak sendeng atau karam apabila putus hubungan PAS dengan PKR dan DAP, sebalinya ia semakin gagah belayar semakin teguh dan hari ini berkat istiqamah dan kesungguhan ahli-ahlinya bakal berlabuh ke destinasi impian semua. roslansms@gmail.com

Thursday, February 08, 2018

JANGAN BAZIRKAN UNDI ANDA

Bulan Febuari kini sudah menghampiri pertengahan usianya bermakna tarikh pembubaran Parlimen yang ditunggu-tunggu sudah semestinya semakin hampir. Parlimen penggal ke 13 ini tamat tempoh usianya pada 24 haribulan Jun 2018 dan jika tidak dibubarkan sebelumnya pilihanraya umum  perlu diadakan dalam tempoh 60 hari selepas tarikh pembubaran wajib itu.

Apa pun sudah pasti semua pihak samada yang terlibat secara langsung dengan pilihanraya ini mahupun badan dan agensi yang berkaitan kesemuanya sedang giat mempertingkatkan tahap persiapan mereka masing-masing. Penyediaan jentera yang lengkap, terlatih dan teratur adalah keutamaan parti-parti politik selain mengenal-pasti kerusi-kerusi yang mahu ditandingi serta calon-calonnya.

Pemilihan kerusi serta calon-calon bukanlah perkara mudah jika satu-satu parti itu terlibat dalam satu-satu gabungan atau pakatan politik malah kadangkala ia menjadi rumit dan mencemaskan. Ini bakal dan sedang kita saksikan berlaku pada Barisan Nasional dan Pakatan Harapan.

Tindakan sabotaj atau “cah keting” memang lazim dan sinonim dalam BN khususnya dalam Umno. Apabila sahaja seorang calon dipilih, sudah barang pasti calon lain yang tidak terpilih akan meluahkan ketidakpuasannya dan ini sering diterjemah dalam gerak-kerja sabotaj dan pemulauan. Akibatnya ia menjejas perjalanan dan kelancaran jentera BN, dan jika tentangannya terlalu hebat ia malah mampu melumpuhkan jentera diperingkat DUN atau Parlimen.

Begitu juga kebelakangan ini kita dengar contohnya di Selangor. Pan salah sebuah komponan PH di Selangor dengan angkuh bangkit menyerang Pengerusi PH Selangor yang juga Menteri Besar Selangor, Dato Seri Azmin Ali atas isu pembahagian kerusi di Selangor. Azmin dihamburkan dengan kata-nista, kononnya tidak layak memimpin bukan sahaja dari pimpinan Pan malah termasuklah dari DAP semata-mata kerana kononnya tidak cekap.

Sebelum itu kita dengar majlis pengisytiharan pembahagian kerusi PH di Negeri Sembilan menjadi tegang dan huru-hara apabila wakil-wakil PBBM atau Bersatu bangkit memprotes keputusan pembahagiannya.

Dan adalah dijangkakan semakin hampir tarikh pilihanraya umum, akan semakin sengitlah perbalahan berkaitan isu pembahagian kerusi dan mengenal-pasti calon-calon ini, dan ianya sudah pasti menghilangkan keyakinan rakyat terhadap parti-parti berkaitan. Tatkkala itulah akan berlaku drama dedah-mendedah, serta serang-menyerang yang kesudahannya akan mendidik rakyat agar menjauhi dari kelompok dan parti bermasalah ini, kerana nasib dan masa depan negara terancam kiranya mereka ini dinaikkan.

Berlainan dengan PAS. Melalui Gagasan Sejahtera, gerak kerja jentera pilihanraya serta proses mengenal pasti kerusi-kerusi dan calon-calon PAS dan GS kelihatan berjalan lancar dengan tenang dan teratur. Pengalaman mengajar PAS betapa pentingnya persiapan jentera pilihanraya selain mengenal pasti calon-calon yang benar-benar “winnable” dan mampu menarik minat rakyat pada PAS. PAS menyertai pilihanraya sejak dari tahun 1955 lagi.

Proses di dalam PAS sungguh matang dengan masing-masing memberikan komitmen dan pengorbanan, manakala calon-calon pula melalui berbagai proses saringan dalaman parti sehingga akhirnya yang muncul adalah nama-nama yang benar-benar terbaik antara yang baik-baik dans ering nama-nama ini diterima dengan hati yang terbuka oleh semua pihak.

Kerana itu bolehlah dikatakan dalam keadaan tiada lagi kerjasama politik dengan PKR dan DAP kali ini, PAS kelihatan lebih fokus dan gerak kerja pilihanrayanya lebih teratur dan tersusun dan tidak mustahil akan terbit sebagai parti paling berpotensi meraih kemenangan terbesar dalam PRU ini kerana mereka parti yang stabil dan meyakinkan.

Dalam pada itu, timbul juga kebelakangan ini gesaan dari sekalangan pengundi khususnya para pengundi baru untuk merosakkan undi mereka dalam satu kempen yang dikenali sebagai Kempen #undirosak. Kononnya pilihanraya umum kali ini cuma menawarkan rakyat dua alternatif iaitu samada Barisan Nasional atau Pakatan Harapan.

BN menurut kempen ini perlu ditolak kerana mereka bermasalah, manakala PH pula gagal mengemukakan alternatif yang meyakinkan kerana mereka kelihatan lebih berminat menonjolkan Tun Dr Mahathir sebagai bakal PM mereka sedangkan Tun juga diketahui penuh bermasalah semasa beliau PM dahulu.

Lantas kempen ini menggesa rakyat untuk merosakkan undi masing-masing agar kedua-duanya tidak naik. Sesungguhnya idea ini #undirosak ini tidaklah memberi keuntungan dan manfaat buat mana-mana pihak malah ia sebenarnya bakal merugikan semua dan melatkkan negara dalam suasana tidak menentu.

Apa yang berlaku hari ini, rakyat bukan punya hanya dua alternatif iaitu BN dan PH semata-mata tetapi di sana ada Gagasan Sejahtera dan PAS yang bertindak sebagai “Thirdforce” yang menjanjikan kepimpinan dan kerajaan yang terbukti bersih. Lebih penting PAS bersedia memperjuangkan nasib dan masadepan rakyat dan negara dengan sentiasa meletakkan ketaatan pada Allah swt di hadapan.

Rakyat jangan sekali-kali membazir atau mempersiakan undi mereka. Katakan “tidak” pada BN dan PH kerana mereka memang telah dan sedia terpalit samada dengan ketempangan mahupun kepincangan yang baru ataupun lama. Tidak seperti PAS yang punya rekod cemerlang baik di Kelantan mahupun bersama di Selangor dan di Terengganu dan Kedah sebelum ini.

Kita punya pilihan yang terbaik, kerana itu kita semua wajar berani bangkit menuntutnya. Jangan rosakkan undi anda, jangan juga bazirkannya dengan mengundi mereka yang tempang dan pincang. Pilihan terbaik adalah PAS, biar selamat kita semua di dunia hingga ke akhirat. roslansms@gmail.com