Friday, February 23, 2018

Kelantan buktikan kecemerlangan pemerintahan PAS

Seorang pengarang kanan dalam akhbar harian The Star baru-baru ini telah memberikan analisis beliau berkenaan keadaan politik di negeri Kelantan dan bacaan beliau terhadap keputusan Pilihanraya Umum ke 14 kelak.

Beliau berpandangan PRU ke 14 nanti di negeri berkenaan hanya akan tertumpu pada pertembungan antara dua kuasa politik tradisi iaitu Umno dan PAS. Bagi beliau parti-parti lain termasuklah PBBM dan Pan akan menghadapi laluan sukar.

Menurutnya lagi PBBM yang dikepalai Tun Dr Mahahtir akan menempuh jalan sukar kerana Tun tidak mempunyai rekod yang baik dikalangan rakyat Kelantan. Sebahagian besar permasalahan yang melanda negeri berkenaan disumbang oleh Tun terutama sepanjang 22 tahun beliau menjadi PM dahulu yang banyak menekan negeri dan rakyat berkenaan.

Pan juga dijangka memiliki nasib yang sama lantaran permasalahan  pimpinan mereka dengan Istana Kelantan. Pan selaku parti serpihan PAS hanya dijangka mengikis di sini-sana pengaruh PAS tetapi tidak mampu merampas kuasa di Kelantan sebagaimana digembar-gemburkan.

Atas itu pengarang berkenaan membuat kesimpulan besar kemungkinan Kelantan akan bertukar kuasa dengan rakyat negerinya memberikan kembali kuasa kepada Umno dan BN setelah hilang genggaman kuasa lebih 28 tahun lalu.

Tiada alasan dan hujah kukuh dikemukakan. Beliau sekadar memetik isu pembangunan yang kononnya ketandusan di Kelantan selain ketiadaan Almarhum Tok Guru Nik Abd Aziz sebagai satu faktor penyumbang kepada kejatuhan PAS, seolah tanpa Tok Guru PAS tidak mampu mengekalkan kuasanya.

Itu hujah dan pandangan beliau. Mungkin atas arahan atau sebab tertentu beliau sengaja menyepi dan menyembunyikan beberapa pencapaian besar kerajaan negeri PAS yang tidak mampu diperolehi Umno BN sebelum ini.

Beliau gagal mengenengahkan bahawa kerajaan negeri Kelantan diiktiraf sebagai salah sebuah negeri di Malaysia yang mempunyai rekod aspek pengurusan yang terbaik. Pada tahun 2017 kerajaan negeri yang diketuai PAS memperolehi pencapaian kewangan terbaik dalam tempuh 26 tahun pemerintahannya.

Kerajaan negeri telah berjaya menjimatkan perbelanjaan mengurus sebanyak RM2.9 juta pada tahun 2017 berbanding 2016 dan berjaya mencatatkan lebihan atau “surplus” sebanyak RM38.76 juta pada tahun 2017 berbanding defisit RM33.47 juta pada tahun 2016.

Malah hasil kerajaan negeri sesungguhnya meningkat dari RM497.20 juta pada tahun 2016 ke RM566.52juta iaitu peningkatan sebanyak RM69.32 juta.

Bagi pengarang berkenaan mungkin apa yang dinyatakan ini tidak penting, tetapi buat rakyat Kelantan dan para pemerhati politik serta rakyat Malaysia umumnya inilah bukti kekuatan parti memerintah dalam mengeuruskan sebuah negeri tambahan berjhadapan dengan pelbagai tekanan dan kekangan dari pihak Persekutuan terutama sepanjang 22 tahun pemerintahan Tun Dr Mahahthir dulu.

Kemampuan ini menunjukkan PAS berjaya melahirkan saf kepimpinan negeri yang dinamik, berintegriti dan paling penting bertaqwa sehingga sanggup dan mampu meletakkan kepentingan rakyat mengatasi kepentingan mana-mana pihak, kroni atau individu kerana mentaati titah perintah Allah swt.

Inilah kekuatan unik yang melonjakkan PAS sebagai satu-satu parti politik yang menjadi tumpuan dan perhatian ramai, terutama disaat dan ketika rakyat dan negara menghadapi pelbagai ujian dan tekanan hasil dari keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu.

Kelantan melalui kepimpinan ulamak yang diwarisi dari zaman Almarhum Tok Guru sehinggalah kini ke era Ustaz Dato Ahmad Yakob, peewaris yang ditunjuk sendiri oleh Almarhum Tok Guru, ternyata berjaya menzahirkan kepimpinan Islam yang menjadi kebangaan semua umat Islam bukan hanya di Kelantan malah seluruh negara.

Di Kelantan tiada kebimbangan tentang ketirisan, salah guna kuasa, rasuah dan penyelewengan kerana Bumi Serambi Mekah ini melalui PAS telah melahirkan modal insan khususnya disaf kepimpinan negeri yang berkualiti dan mampu memacu Kelantan menjadi sebuah negeri yang bersih dan bebas rasuah.

Kerajaan negeri yang berintegriti seumpama ini telah menarik minat para pelabur dan pemaju, kerana tiada lagi sogokkan bawah meja atau komisyen gelap yang perlu dibelanjakan untuk masuk ke negeri ini.

Pembangunan hartanah dan gedung-gedung serta kompleks membeli-belah dan pasaraya banyak menukar lanskap negeri Kelantan berbanding semasa ia di zaman BN dahulu, itu pun kerana kerajaan Persekutuan dipegang BN.

Apa pun kesimpulannya akhbar berkenaan berhak membiat apa sahaja bacaan dan tilikan politik sesuka mereka, hakikatnya rakyat Kelantan sendiri tahu kemana arah tuju dan haluan mereka. Di negeri-negeri lain pimpinan negeri berhadapan dengan pelbagai pertuduhan dan kes rasuah dan penyelewengan tetapi di Kelantan segalanya lancar dan bermoral.

Masakan rakyat Kelantan mahu kembali ke pangkuan Umno yang telah mereka kenal berdekad sebelum ini apatah lagi Pakatan Harapan yang kini dinaungi Tun Dr Mahathir yang punya rekod tempang dan pincang yang tidak dapat dilupakan bukan sahaja ioleh rakyat Kelantan malah rakyat seluruh negara.

Kekallah PAS untuk terus memerintah Kelantan, biar kekal sehjahtera ia berpayungkan Islam sebagai model buat rakyat dan negeri lain malah negara kita Malaysia.Rakyat Kelantan tidak akan tertipu dan semoga begitulah rakyat Malaysia keseluruhannya dengan izin Allah swt. roslansms@gmail.com

Sunday, February 18, 2018

PENGUNDI MELAYU SEMAKIN YAKIN PADA PAS

Keadaan ekonomi negara tidak kelihatan mampu berubah dalam waktu terdekat. Begitu juga kenaikkan kos hidup, pengangguran dan inflasi terus mencengkam dan menekan kehidupan rakyat dan ianya juga tidak kelihatan boleh diatasi dalam waktu terdekat sebelum Pilihanraya Umum ini.

Dengan bahana seumpama ini ditambah pelbagai insiden dan perkembangan yang meletakkan status quo Melayu dan Islam semakin tercabar dalam negara kehidupan mereka terus menerus dibelenggu keresahan.

Isu murtad akibat operasi undang-undang, kritikan terhadap institusi dan amalan agama, penolakkan terhadap usaha memartabatkan hukum dan peraturan Islam serta berkembang biaknya aliran liberalisma yang memberi laluan kepada budaya LGBT, kesemuanya terus menjejaskan keselesaan dan keharmonian hidup masyarakat Melayu Islam yang mewakili majoriti rakyat di Malaysia.

Kerana itu jangkaan mengatakan akan berlaku “Tsunami Melayu” atau kebangkitan pengundi-pengundi Melayu yang bakal mengundi protes dalam PRU kali ini semakin menjadi kenyataan.

Pada bulan Oktober tahun lalu Merdeka Centre, sebuah firma penyelidik, melalui Pengarahnya Ibrahim Suffian mendakwa bahawa “Tsunami Melayu” ini adalah sesuatu yang benar, dan ia menular lantaran kesan daripada isu berkaitan ekonomi dan kepentingan Melayu Islam dalam negara yang banyak menganggu emosi para pengundi segmen ini.

Ketika itu Ibrahim berpandangan jika berlaku “Tsunami” ini ia sama-sekali tidak akan menguntungkan Pakatan Harapan, tetapi parti yang bakal meraih untung menurut beliau adalah PAS. Ini kerana selain Umno, PAS lah yang dilihat konsisten memperjuang dan mempertahankan kepentingan masyarakat Melayu Islam sedangkan parti-parti lain khasnya PH dilihat tidak banyak berperanan malahan dalam sesetengah senario turut menyumbang dalam mencabar emosi dan kesabaran segmen ini.

Terbaru Merdeka Centre sekali lagi mengulangi dapatan ini. Dalam satu majlis forum di ibunegara, Ibrahim menyatakan para pengundi Melayu kini dilihat lebih meyakini dan mempercayai BN dan PAS berbanding PH.

Menurut Ibrahim dalam kajian mereka, apabila diajukan soalan kepada masyarakat Melayu, pihak manakah dipercayai dapat mengurus ekonomi negara dengan baik selain menangani masalah rasuah disamping mempertahankan kepentingan masyarakat Melayu Islam dan memberikan keadilan kepada kaum lain, jawapan yang diterima memihak ke PAS dan Umno.

Kata Ibrahim lagi PH tidak menjadi pilihan kerana mereka dilihat lebih tertumpu kepada agenda lain dan tidak banyak mampu meyakinkan segmen ini.

Bagi saya dapatan terbaru ini sudah pasti memberi isyarat kepada pimpinan PH khasnya dari PKR bahawa jika mereka mengharapkan komponan mereka ataupun parti-parti rakan mereka mampu meraih sokongan masyarakat Melayu Islam, khasnya setelah berpisah dengan PAS dan menonjolkan pula tokoh seumpama Tun Dr Mahathir, maka mereka sesungguhnya silap dan bakal kecewa.

Ternyata tidak ada faktor penarik buat masyarakat Melayu Islam untuk memberikan sokongan dan kepercayaan mereka pada PH.

Malah saya berpandangan Umno sendiri pun sesungguhnya akan berhadapan dengan jalan yang sukar, kerana rakyat khasnya masyarakat Melayu Islam sedar punca utama permasalahan yang mereka hadapi hari ini datangnya dari ketempanan dan kepincangan pentadbiran dan kepimpinan Umno. Bukan sahaja di zaman Dato Seri Najib Tun Razak hari ini malah ia sebenarnya diwarisi dari zaman Tun Dr Mahahtir lagi.

Kerana itu jika PAS mampu meneruskan peranan dan aktiviti mereka, terjun ke riba masyarakat dengan membawakan konsep penyelesaian Islam mengikut tatacara “Budaya Politik Matang dan Sejahtera” (BPMS), tidak mustahil “Tsunami Melayu” ini akan berpiahk pada PAS dan melontarkan PAS ke hadapan diposisi baru selepas PRU ke 14 nanti.

Umno dan BN tidak mampu memperbaiki dan memulihkan imej mereka yang teruk tercalar dan dimarahi rakyat kebelakangan ini. PH pula dengan pelbagai ragam dan gelagat rebut-merebut dan cantas-mencantas sesama mereka, dijangka tidak akan mampu mendapat simpati rakyat. Mungkin masyarakat bukan Melayu begitu taksub dengan DAP, tetapi majoriti pengundi Melayu yang merupakan tulang-belakang kepada kemenangan mana-mana pihak diperingkat Persekutuan dan di negeri-negeri tertentu dingi menerima kehadiran pakatan PKR, DAP, Pan dan Bersatu ini.

Tidak mustahil juga BN dan PH yang dilihat sesama menangung permasalahan dalaman dan rekod kepimpinan lampau yang tidak meyakinkan akan dilonggokkan di satu sudut, ditinggalkan oleh para pengundi Melayu Islam kerana mereka lebih yakin dan senang dengan PAS. Lalu walaupun berhadapan pertandingan pelbagai penjuru PRU ke 14 nanti, orang Melayu Islam hakikatnya akan hanya menimbangkan antara BN dan PH di satu sudut dan PAS di satu sudut lain. Antara kedua ini, BN dan PH akan ditolak manakala PAS menjadi pilihan utama.

Tsunami Melayu dalam hal demikian bukan hanya bakal meranapkan nasib dan masa depan BN dan Umno, malah akan mengkuburkan pakatan yang sering bertelagah ini, dan akhirnya Islam sama-sama diangkat dan diambil sebagai formula penyelesaian ke atas permasalahn yang mereka hadapi.

Perkembangan seumpama ini jangan meletakkan PAS dalam zon selesa, sebaliknya ia perlu dijadikan pedoman dan iktibar betapa bacaan politik dan perancangan pucuk pimpinan PAS selama ini di bawah naungan “Kepimpinan Ulamak” hampir tepat dan konsisten, lantas ahli-ahli dan kepimpinan PAS disemua peringkat wajar terus melipat-gandakan lagi usaha dan gerak-kerja masing-masing, kerana ternyata bahtera peruangan PAS ini tidak sendeng atau karam apabila putus hubungan PAS dengan PKR dan DAP, sebalinya ia semakin gagah belayar semakin teguh dan hari ini berkat istiqamah dan kesungguhan ahli-ahlinya bakal berlabuh ke destinasi impian semua. roslansms@gmail.com

Thursday, February 08, 2018

JANGAN BAZIRKAN UNDI ANDA

Bulan Febuari kini sudah menghampiri pertengahan usianya bermakna tarikh pembubaran Parlimen yang ditunggu-tunggu sudah semestinya semakin hampir. Parlimen penggal ke 13 ini tamat tempoh usianya pada 24 haribulan Jun 2018 dan jika tidak dibubarkan sebelumnya pilihanraya umum  perlu diadakan dalam tempoh 60 hari selepas tarikh pembubaran wajib itu.

Apa pun sudah pasti semua pihak samada yang terlibat secara langsung dengan pilihanraya ini mahupun badan dan agensi yang berkaitan kesemuanya sedang giat mempertingkatkan tahap persiapan mereka masing-masing. Penyediaan jentera yang lengkap, terlatih dan teratur adalah keutamaan parti-parti politik selain mengenal-pasti kerusi-kerusi yang mahu ditandingi serta calon-calonnya.

Pemilihan kerusi serta calon-calon bukanlah perkara mudah jika satu-satu parti itu terlibat dalam satu-satu gabungan atau pakatan politik malah kadangkala ia menjadi rumit dan mencemaskan. Ini bakal dan sedang kita saksikan berlaku pada Barisan Nasional dan Pakatan Harapan.

Tindakan sabotaj atau “cah keting” memang lazim dan sinonim dalam BN khususnya dalam Umno. Apabila sahaja seorang calon dipilih, sudah barang pasti calon lain yang tidak terpilih akan meluahkan ketidakpuasannya dan ini sering diterjemah dalam gerak-kerja sabotaj dan pemulauan. Akibatnya ia menjejas perjalanan dan kelancaran jentera BN, dan jika tentangannya terlalu hebat ia malah mampu melumpuhkan jentera diperingkat DUN atau Parlimen.

Begitu juga kebelakangan ini kita dengar contohnya di Selangor. Pan salah sebuah komponan PH di Selangor dengan angkuh bangkit menyerang Pengerusi PH Selangor yang juga Menteri Besar Selangor, Dato Seri Azmin Ali atas isu pembahagian kerusi di Selangor. Azmin dihamburkan dengan kata-nista, kononnya tidak layak memimpin bukan sahaja dari pimpinan Pan malah termasuklah dari DAP semata-mata kerana kononnya tidak cekap.

Sebelum itu kita dengar majlis pengisytiharan pembahagian kerusi PH di Negeri Sembilan menjadi tegang dan huru-hara apabila wakil-wakil PBBM atau Bersatu bangkit memprotes keputusan pembahagiannya.

Dan adalah dijangkakan semakin hampir tarikh pilihanraya umum, akan semakin sengitlah perbalahan berkaitan isu pembahagian kerusi dan mengenal-pasti calon-calon ini, dan ianya sudah pasti menghilangkan keyakinan rakyat terhadap parti-parti berkaitan. Tatkkala itulah akan berlaku drama dedah-mendedah, serta serang-menyerang yang kesudahannya akan mendidik rakyat agar menjauhi dari kelompok dan parti bermasalah ini, kerana nasib dan masa depan negara terancam kiranya mereka ini dinaikkan.

Berlainan dengan PAS. Melalui Gagasan Sejahtera, gerak kerja jentera pilihanraya serta proses mengenal pasti kerusi-kerusi dan calon-calon PAS dan GS kelihatan berjalan lancar dengan tenang dan teratur. Pengalaman mengajar PAS betapa pentingnya persiapan jentera pilihanraya selain mengenal pasti calon-calon yang benar-benar “winnable” dan mampu menarik minat rakyat pada PAS. PAS menyertai pilihanraya sejak dari tahun 1955 lagi.

Proses di dalam PAS sungguh matang dengan masing-masing memberikan komitmen dan pengorbanan, manakala calon-calon pula melalui berbagai proses saringan dalaman parti sehingga akhirnya yang muncul adalah nama-nama yang benar-benar terbaik antara yang baik-baik dans ering nama-nama ini diterima dengan hati yang terbuka oleh semua pihak.

Kerana itu bolehlah dikatakan dalam keadaan tiada lagi kerjasama politik dengan PKR dan DAP kali ini, PAS kelihatan lebih fokus dan gerak kerja pilihanrayanya lebih teratur dan tersusun dan tidak mustahil akan terbit sebagai parti paling berpotensi meraih kemenangan terbesar dalam PRU ini kerana mereka parti yang stabil dan meyakinkan.

Dalam pada itu, timbul juga kebelakangan ini gesaan dari sekalangan pengundi khususnya para pengundi baru untuk merosakkan undi mereka dalam satu kempen yang dikenali sebagai Kempen #undirosak. Kononnya pilihanraya umum kali ini cuma menawarkan rakyat dua alternatif iaitu samada Barisan Nasional atau Pakatan Harapan.

BN menurut kempen ini perlu ditolak kerana mereka bermasalah, manakala PH pula gagal mengemukakan alternatif yang meyakinkan kerana mereka kelihatan lebih berminat menonjolkan Tun Dr Mahathir sebagai bakal PM mereka sedangkan Tun juga diketahui penuh bermasalah semasa beliau PM dahulu.

Lantas kempen ini menggesa rakyat untuk merosakkan undi masing-masing agar kedua-duanya tidak naik. Sesungguhnya idea ini #undirosak ini tidaklah memberi keuntungan dan manfaat buat mana-mana pihak malah ia sebenarnya bakal merugikan semua dan melatkkan negara dalam suasana tidak menentu.

Apa yang berlaku hari ini, rakyat bukan punya hanya dua alternatif iaitu BN dan PH semata-mata tetapi di sana ada Gagasan Sejahtera dan PAS yang bertindak sebagai “Thirdforce” yang menjanjikan kepimpinan dan kerajaan yang terbukti bersih. Lebih penting PAS bersedia memperjuangkan nasib dan masadepan rakyat dan negara dengan sentiasa meletakkan ketaatan pada Allah swt di hadapan.

Rakyat jangan sekali-kali membazir atau mempersiakan undi mereka. Katakan “tidak” pada BN dan PH kerana mereka memang telah dan sedia terpalit samada dengan ketempangan mahupun kepincangan yang baru ataupun lama. Tidak seperti PAS yang punya rekod cemerlang baik di Kelantan mahupun bersama di Selangor dan di Terengganu dan Kedah sebelum ini.

Kita punya pilihan yang terbaik, kerana itu kita semua wajar berani bangkit menuntutnya. Jangan rosakkan undi anda, jangan juga bazirkannya dengan mengundi mereka yang tempang dan pincang. Pilihan terbaik adalah PAS, biar selamat kita semua di dunia hingga ke akhirat. roslansms@gmail.com

Sunday, January 07, 2018

Apalah nasib dan masadepan Pan?

Nasib Pan, parti yang didukung DAP kononnya untuk menggantikan PAS kebelakangan ini tampak semakin malap dan pudar.

Bermula dengan kawasan-kawasan Parlimennya di Selangor dikatakan mahu diambil-alih PKR. Azmin ke Shah Alam, Zuraidah ke Hulu Langat, nasib Pan mula tidak menentu.

Kemudian Konvensyen Pakatan Harapan yang baru berkahir di Shah Alam tadi dikatakan diboikot Pan Johor dan Perak kerana tidak berpuas hati dengan pembahagian kerusi yang dipersetujui pimpinan tertinggi PH.

Bayangkan di Johor Pan cuma diberi dua kerusi Parlimen.

Menurut Astro Awani pula di Wilayah Persekutuan, Dr Hatta Ramli, yang melarikan kerusi Parlimen PAS Kuala Krai, dikatakan telah meletak jawatan sebagai Pengerusi Pan Wilayah Persekutuan.

Tindakan Dr Hatta itu ekoran kerusi parlimen Tititwangsa yang kononnya milik Pan untuk ditandingi PRU akan datang dikatakan diambil parti komponan lain.

Malang sungguh nasib Pan.

Jika begitulah layanan lebih baik kembalilah ke PAS, kurang-kurang boleh bantu kawan-kawan lama dalam gerak kerja pilihanraya berjemaah.

Kalau enggan, maka berpuas hatilah melukut di tepi gantang.

Wednesday, December 27, 2017

Tolak PM boneka

Sedang masing-masing parti giat memastikan jentera pilihanraya mereka tersusun, cekap dan berupaya, bagi menghadapi saingan Pilihanraya Umum ke 14 ini, ada juga parti yang masih ghairah memberi tumpuan dan fokus kepada jawatan dan kedudukan. Imbuhan jika menang jadi perebutan diwaktu ini, walaupun hakikatnya jentera mereka masih serba kekurangan dan penuh bermasalah.

Isu siapa menjadi Perdana Menteri kiranya BN tumbang dan Pakatan Harapan kononnya menang menjadi lagu yang dimainkan berulang-kali sehingga terkadang membosankan sesetengah pihak malah ada yang mula mempertikaikan adakah PH ini benar-benar mahu membawa perubahan dan menyelamatkan rakyat dan negara atau sekadar mahu merampas jawatan Perdana Menteri semata-mata?

Dalam kekalutan ini DAP yang merupakan parti dominan dalam PH buat masa ini, cuba mengambil pendirian “menikus”. Hati dan jiwa berdebar-debar mahu pastikan mereka pencaturnya jika berlaku perubahan kuasa, tapi dalam waktu yang sama bimbangkan tindakbalas dari segmen pengundi tertentu khasnya pengundi Melayu Islam, membuat mereka membisu seakan tidak “significant” dalam percaturan ini sedangkan hakikatnya merekalah penggerak agenda dan cita-cita politik PH.

PAS sementara itu terus bertegas bahawa jawatan Perdana Menteri dalam apa situasi sekalipun bagi Malaysia mestilah kekal “status quo” nya iaitu seorang Muslim.

Demikianlah kehendak hukum Islam menurut Presiden PAS Dato Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang. Dari sudut politik, Islam menegaskan bahawa kepimpinan utama negara yang terlibat dalam penentuan dasar dan konsep negara dalam hal ini Perdana Menteri Malaysia mestilah seorang Muslim.

Malaysia yang majoriti rakyatnya beragama Islam, dan dengan Islam termaktub sebagai agama Persekutuan selain memiliki Institusi Raja-raja Melayu sebagai “penjaga” agama, dan sistem pentadbiran agama Islam yang menyeluruh di peringkat negeri-negeri dan Persekutuan sudah pastilah layak meletakkan seorang Muslim sebagai Perdana Menteri.

Sebarang usaha menaikkan yang selain itu sudah pastilah boleh mencetuskan ketidak-stabilan dan membangkitkan kegelisahan dihati majoriti rakyat dalam negara.

Namun demikian Presiden PAS turut menegaskan ini tidak bermakna non Muslim tidak boleh memain peranan dan menganggotai kabinet. Sistem politik Islam dalam hal ini menurut Tuan Guru sungguh anjal sehingga mengharuskan perlantikan non Muslim dalam jawatan Wazir al-Tanfiz atau menteri ataupun anggota kabinet, sebagaimana pandangan yang diberikan oleh al Mawardi.

Dan memang selama inipun Perdana Menteri Malaysia berterusan sejak Merdeka seorang Muslim tanpa pernah dipertikaikan oleh mana-mana pihak pun terutama masyarakat non Muslim.

Akan tetapi kebelakangan ini apabila muncul DAP sebagai kuasa politik dominan dalam PH, rakyat sudah mula bimbang, mungkinkah dengan bantuan parti-parti lain komponan PH, DAP nanti akan terbit pasca PRU 14 sebagai parti paling dominan dan menguasai kedudukan dalam kabinet dan diperingkat negeri-negeri.

Mungkin menyedari kegelisahan rakyat ini DAP menafikan secara terbuka cita-cita itu, tetapi menguasai sesebuah kabinet atau kerajaan sesungguh nya tidak semestinya dengan memegang jawatan teraju atau dalam hal ini Perdana Menteri.

Dengan menguasai bilangan kerusi terbanyak umpamanya, DAP boleh menabalkan seorang “boneka” sebagai Perdana Menteri. Lantiklah siapa sahaja dikalangan Muslim samada dari parti mereka mahupun rakan komponan mereka, tetapi kabinet dikuasai dan didominasi oleh DAP, tidakkah itu juga nanti sebenarnya menjadikan DAP paling berkuasa?

Dalam hal ini Tuan Guru mengingatkan bahawa PAS tidak bersedia mengizinkan seorang Perdana Menteri “boneka” dilantik oleh kabinet bila-bila masa pun. Ini mengingatkan saya kepada wawancara Tuanku Sultan Selangor dalam akhbar The Star sempena ulangtahun Hari Keputeraan Tuanku baru-baru ini apabila Tuanku menyebut:

“Sebab saya tidak menerima Wan Azizah (Dato Seri Dr.) bukan kerana saya fikir beliau tidak layak atau beliau seorang wanita. Saya telah kata sebelum ini – Menteri Besar tidak boleh “berkawalan jauh” (remote controlled), beliau tidak boleh menjadi boneka. Anda perlu mempunyai perwatakan kukuh untuk melakukan sesuatu buat rakyat.”

Kabinet Malaysia mestilah diterajui seorang Muslim dan itulah yang akan diperjuangkan dan dituntutut oleh PAS. Namun demikian Perdana Menteri itu mestilah seorang yang berupaya mempertahankan Islam selain memberi keadilan dan memelihara hak semua kaum dan agama.

Malaysia akan kacau jika naik seorang Perdana Menteri yang tidak seperti itu, apa lagi Perdana Menteri boneka yang sebenarnya dikuasai oleh parti yang tidak senang dan malah memusuhi sebarang usaha memartabat dan mendaulatkan Islam walau cuma dikalangan penganutnya.

Kerana itu menjelang Pilihanraya Umum ke 14 ini rakyat khususnya para pengundi majoriti Melayu Islam mestilah sedar dan insaf apa yang bakal berlaku di hadapan mereka kiranya membuat keputusan yang silap dan semata-mata atas sentimen dan asakkan pihak tertentu.

Apa pun keputusan kita janganlah sampai menggadai nasib dan masa depan agama dan negara.

Semoga Malaysia kekal aman dan sejahtera, bebas dari sebarang kekacauan dan huru-hara apabila rakyatnya membuat pilihan yang bijak dan meraikan hak golongan majoriti selain menghormati yang minoriti. roslansms@gmail.com

Friday, December 22, 2017

PAS pertahan kedudukan Islam dalam pemerintahan

“Penasihat Agung” DAP Lim Kit Siang pernah menukilkan di dalam blognya bahawa jika berlaku Tsunami Melayu dalam PRU ke 14 kelak dan lonjakkan protes pengundi Melayu itu berpihak pada Pakatan Harapan, tidak mustahil gabungan politik dikepalai DAP itu mampu menguasai Putrajaya, selain memerintah 5 buah negeri di Semenanjung Malaysia.

Menurut Kit Siang lagi jika PH mampu melonjakkan sokongan pengundi Melayunya sebanyak 10 peratus berbanding PRU ke 13 dan menguasai 5 peratus lagi tambahan sokongan pengundi bukan Melayu, maka DAP dan pakatannya akan menang 113 kerusi Parlimen iaitu menguasai majoriti mudah untuk mengambil-alih kerajaan Persekutuan.

Selain itu kerajaan negeri-negeri Perak, Negeri Sembilan dan Johor akan dikuasainya selain mempertahankan Selangor dan Pulau Pinang.

Memang cita-cita PH adalah merampas dan mengusai Putrajaya dari tangan Umno dan BN,

Soalnya, parti manakah dalam PH yang akan dominan jika mereka menguasai tampuk kuasa kerajaan Persekutuan? Perkara ini penting kerana sudah pasti parti yang paling dominan dalam gabungan berkenaan yang terdiri dari DAP, PKR, Pan dan Bersatu, yang akan menentukan hala-tuju kerajaan “baru” nya nanti.

Takkanlah contohnya jika DAP memenangi 50 kerusi, PKR 35, Pan 13 dan Bersatu 15 maka jawatan Perdana Menteri diberikan kepada PKR, Pan atau Bersatu?

Masakan DAP yang paling dominan ketika itu mau melepaskan haknya untuk menuntut kerusi politik tertinggi dalam negara. Masakan Kit Siang jika benar DAP memenangi 50 kerusi tidak mahu menjadi Perdana Menteri setelah hampir 50 tahun bergelut dalam politik tanahair.

Takkanlah PM diberikan kepada PKR atau Bersatu atau Pan.

Menyedari hakikat dan kemungkinan inilah maka Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang dengan penuh tanggungjawab baru-baru ini memberi gambaran cita-cita tersirat DAP dan khasnya Kit Siang dalam PRU ke 14 nanti.

Ia sebagai satu amaran dan peringatan buat para pengundi di Malaysia khasnya para pengundi Melayu dan Islam. Kesan dan impak apabila seorang “non Muslim” bangkit dan memegang kuasa sebagai Perdana Menteri di Malaysia perlu diketahui semua.

Benar ianya bukanlah satu kesalahan atau melanggar mana-mana peruntukkan Perlembagaan Persekutuan atau mana-,mana undang-undang atau peraturan, namun kesan dan impakmnya bakal merobah dan mencabar segala “status quo” yang ada dalam masyarakat kita.

Bersediakah Malaysia yang menjoriti rakyatnya terdiri dari masyarakat Melayu yang beragama Islam dikuasai oleh seorang Ketua Eksekutif yang bukan Melayu dan bukan Islam?

Bagaimanakah Perdana Menteri baru itu nanti mahu berjaya dengan jawatannya sedangkan agama Persekutuan adalah Islam, Raja-raja Melayu sebagai pelindung agama Islam dan adat Melayu perlu diberi nasihat dari seorang Perdana Menteri. Institusi Agama, JAKIM di peringkat Persekutuan dan Majlis-majlis serta Jabatan agama diperingkat negeri-negeri selain urusan dan pembangunan sekolah-sekolah dan institusi pengajian tinggi agama, pengurusan zakat, pengurusan Haji, urusan masjid dan surau, mahkamah dan pentadbiran undang-undang Islam semuaya perlukan sinergi antara Perdana Menteri dan Yang Dipertuan Agong, Raja-raja Melayu dan negeri-negeri.

Mampukah Kit Siang melakukan semua itu?

Kerana itu PAS bertanggungjawab memperingatkan rakyat kerana tidak sanggup Islam kelak diperintah dan dikuasai oleh seorang non Muslim. Rakyat khasnya majoriti yang Melayu dan Islam perlu sedar dan diberitahu akan kesannya.

Mungkin entah atas apa sebab rakyat Malaysia khasnya yang majoriti berbangsa Melayu dan beragama Islam tiba-tiba sudah tidak memperdulikan lagi nasib dan masa depan mereka. Asal sahaja mereka boleh membawa perubahan, kuasa politik tertinggi dalam negara dipegang oleh seorang pemimpin non Muslim pun sudah tidak membimbangkan mereka, PAS tetap akan bangkit menentangnya.

Bagi PAS keutamaan mengekalkan kepimpinan Islam dalam negara, apalagi menaikkan kepimpinan Islam yang bersungguh mahu memartabat dan mendaulatkan Islam adalah kritikal dan penting.

Ini bukan isu PAS mahu kekalkan kuasa politik Umno, tetapi ini soal survival dan masa depan ummah dan Islam itu sendiri.

Cita-cita perjuangan PAS sebagaimana termaktub dalam perlembagaanyaa adalah untuk memartabat dan mendaulatkan Islam sehingga ia menjadi satu sistem kehidupan bermasyarakat dan bernegara.

Mana mungkin PAS mahu mengizinnkan atau memberi laluan kepada seorang umpama Kit Siang senang-senang naik keteraju kuasa dan melebarkan jalur sekularismanya sehingga merongkai dan memisahkan segala “status quo” berkaitan Islam yang selama ini kita pertahankan sejak Merdeka.

PAS akan pertahankan bahawa Malaysia mestilah berketuakan seorang Perdana Menteri Muslim.

Untuk itu PAS bertanggungjawab menjelaskan perkara dan kebimbangan ini kepada rakyat semoga mereka sedar dan tidak akan terjerumus dalam membuat kesilapan sehingga memungkinkan seorang yang mewakili masyarakat minoriti naik menguasai nasib dan hidup masyarakat majoriti. roslansms@gmail.com

Monday, December 18, 2017

Perhimpunan Umno dan isyarat PRU

Indikator terbaik tarikh PRU ke 14 sudah pastilah sewaktu Perhimpunan Agung Umno 2017. Kerana parti tertua dalam negara itu menghimpunkan hampir separuh anggota kabinet Malaysia termasuklah Perdana Menteri.

Dan ternyata perhimpunan di PWTC itu yang baru sahaja berakhir telah memberi isyarat melalui pidato Presiden dan pimpinannya bahawa PRU ke 14 akan diadakan sebaik selesai proses persempadanan semula bahagian-bahagian pilihanraya yang sedang dilakukan oleh pihak Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia SPR. Bermakna paling awal ianya akan diadakan sekitar Mac setelah proses berkenaan dibawa ke Parlimen untuk diluluskan dengan majoriti mudah.

Apa pun ternyata semua parti dalam negara tatkala ini sedang sibuk membega dan menyempurnakan jentera pilihanraya masing-masing bagi memastikan jentera mereka itu dalam keadaan baik dan mampu beroperasi sepenuhnya sewaktu pilihanraya nanti.

Bagi PAS, pilihanraya ini nanti akan menjadi suatu cabaran yang baru buat ia kerana setelah terputus dan memutuskan hubungan politik atau tahaluf siyasi bersama dua rakan politiknya sebelum ini iaitu DAP dan PKR, PAS akan berhadapan BN dan parti-parti ini dalam apa yang dijangkakan pertandingan pelbagai penjuru di seluruh negara.

BN sebagai musuh politik tradisi sudah pastilah akan PAS hadapi seperti biasa dan selain itu bekas rakan-rakannya iaitu DAP dan PKR yang kini telah membentuk gabungan politik baru yang dikenali Pakatan Harapan atau PH akan turut juga PAS hadapi di kerusi-kerusi yang sama. PH turut menggabungkan dua parti baru iaitu Pan dan Bersatu.

Setelah selesa dalam Pakatan Rakyat bersama PKR dan DAP dalam PRU ke 12 dan 13 lalu, kini cabaran getir buat PAS adalah menghadapi serentak musuh tradisinya BN selain bekas kawan-kawannya yang kini menganggotai PH.

Bagi menghadapi cabaran baru ini PAS juga telah mengambil inisiatif membentuk gabungan politik baru yang dikenali Gagasan Sejahtera yang menggabungkan beberapa parti politik, NGO dan individu serta tokoh masyarakat tertentu untuk berhadapan BN dan PH.

PAS tidak pernah berhajat mahu mencetuskan pertandingan pelbagai penjuru seperti yang dijangka pada PRU ke 14 ini, akan tetapi perpecahan dan perpisahan ini adalah atas kehendak dan pilihan DAP dan PKR sendiri yang mula merasakan peranan PAS sudah tidak “significant” buat mereka sedangkan sebelum ini jentera PAS lah yang banyak menghidupkan dan membuka peluang buat calon-calon mereka memenangi di beberapa kerusi khasnya di kawasan campuran dan majoriti Melayu.

Islam yang merupakan dasar dan prinsip perjuangan PAS dilihat sebagai batu penghalang ke atas mencapai cita-cita rakus mereka untuk menawan Putrajaya. Atas itu tercetuslah perpisahan ini yang memaksa PAS untuk segera mengambil posisi baru bagi meneruskan cita-cita perjuangan mereka.

Setelah tiada lagi hubungan atau ikatan politik dengan DAP dan PKR, PAS sudah pasti terpanggil untuk bertanding lebih bilangan kerusi DUN dan Parlimen. Umpamanya di Selangor sekiranya sebelum ini lantaran kerjasama PAS sekadar bertanding di 20 daripada 56 kerusi DUN. Sudah pastilah kini PAS bebas bertanding lebih dari jumlah 20 berkenaan termasuklah di kerusi-kerusi yang kini diwakili DAP dan PKR.

Agak nampak janggal di Selangor apabila PAS menyediakan pasarana untuk bertanding di kerusi-kerusi yang kini diwakili bekas rakan-rakannya itu, tetapi itulah realiti politik. Dasar dan prinsip perjuangan bagi PAS terlalu mahal dan penting mengatasi ikatan persahabatan., inilah yang membezakan PAS dengan parti-parti lain yang mendakap doktrin matlamat menghalalkan cara.

PAS istiqamah mempertahankan Islam dan meletakannya di hadapan sejak mula ia ditubuhkan dan konsisten begitu sehinggalah ke hari ini, atas itu rakyat meletakkan penghormatan yang tinggi pada PAS, satu-satunya parti yang punya prinsip dan tidak mudah goyang atau ditundukkan.

Lantaran itu jentera pilihanraya PAS di seluruh negara termasuklah di negeri-negeri yang PAS memerintah umpama Kelantan dan Selangor yang PAS perintah bersama dalam kerajaan campuran telah digembeling dan diarahkan untuk menghadapi pertandingan pelbagai penjuru.

Ada yang punya pandangan bahawa PAS bakal mencatatkan kekalahan terbesarnya kerana menggadaikan peluang apabila enggan duduk berkerjasama dengan DAP dan PKR. Tetapi sebagaimana ditegaskan oleh Datuk Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang dalam satu pidatonya di Kajang, Selangor baru-baru ini, apa juga bentuk kerjasama mestilah dalam situasi mendaulatkan Islam.

Bagi PAS kata Tuan Guru tidak ada tawar-menawar dalam bab berkenaan Islam, kerana ketegasan sikap itulah maka PAS terlalu yakin dan mengharap pertolongan Allah swt. Kekuatan mana-mana parti lain bukanlah penentu kemenangan jika kita membelakangkan Islam. PAS tidak akan menoleh ke belakang lagi setelah segala pintu perundingan ditutup rapat. Pintu itu telah dipeteri dan dimatikan kuncinya kerana Islam tidak sanggup PAS korbankan.

Jentera PAS akan bergerak ke hadapan dengan penuh komintmen dan keyakinan di bawah teraju Presiden dan kepimpinan parti, membawa rekod kepimpinan yang bersih, telus dan berkualiti untuk dikemukakan kepada rakyat sebagai alternatif dan pilihan terbaik.

Terbukti wakil-wakil rakyat Parlimen dan DUN PAS dari negeri-negeri yang ia kuasai umpama Kelantan dan Selangor serta di negeri-negeri lain yang belum ia kuasai masing-masing punya rekod perkhidmatan yang cemerlang dan terpuji juga lantara Islam yang menjadi asas pegangangan dan panduan masing-masing.

Dengan Islam insyallah rakyat dan negara selamat. PAS teraju kesejahteraan Malaysia. roslansms@gmail.comROSLAN SHAHIR BIN MOHD SHAHIR