RUU 355 apakah sebenarnya pendirian PKR?

Friday, April 07, 2017

Ahli Parlimen Kelana Jaya dari PKR, Wong Chen dalam posting FBnya semalam Khamis 6 April jam 11.55 pagi menyebut:

“PKR completed our precounsel meeting at 11am. It has been decided that YB Rafizi Ramli will speak first for our party and that we will reject Hadi's bill.

The Hadi 355 bill will be tabled at 12.”                        

(PKR baru selesai mesyuarat “precouncil” nya jam 11 pagi tadi. Keputusan telah diambil bahawa YB Rafizi Ramli akan pertama sekali bangkit bercakap bagi pihak parti dan kami (PKR) akan MENOLAK rang undang-undang Hadi.

Rang Undang-undang Hadi akan dibentang jam 12.)

Ini bermakna walaupun Dato Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang hanya bangkit membentangkan RUU355 pada jam 12.37 tengahari semalam, tetapi PKR telah pun membuat keputusan menolaknya kira-kira 1 jam sebelum pembentangan.

Ini jelas bertentangan dengan kenyataan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail sebelumnya sebagaimana dilaporkan NST Febuari 10, 2017:

“Despite having concerns and reservations concerning Act 355 as proposed by the Marang MP, we accept and recognise his right to submit the bill through a motion seeking approval to be debated.

In the event of a debate on the motion, and before we move on to make the next decision (on PKR’s stand), we will wait for Hadi explanations,” said Dr Wan Azizah in a statement.”

(Walau kami curiga dan bimbang dengan RUU 355 yang bakal dicadangkan MP Marang, namun kami iktiraf dan terima hak beliau untuk mengemukakan RUU ini untuk dibahaskan.

Sekiranya usul ini dibahaskan, dan sebelum kami membuat keputusan (darihal pendirian PKR), kami mahu mendengar penjelasan Hadi terlebih dahulu,” kata Dr Wan Aziziah di dalam kenyataan beliau.)

Adakah keputusan “precouncil” PKR sebagaimana dilaporkan Wong Chen itu sah atau bertentangan dengan kenyataan Presiden mereka, atau bagaimana sebenarnya sikap dan pendirian PKR terhadap RUU 355 tidaklah diketahu diperingkat ini.

Apa pun pimpinan tertinggi parti berkenaan perlu bangkit dan berikan penjelasan memandangan wakil Marang telah pun membuat pembentangan dan penjelasan beliau berkenaan RUU ini di Dewan Rakyat semalam yang kini diketahui oleh hampir seluruh rakyat Malaysia.

Rakyat Malaysia khasnya umat Islam pastinya mahu tahu adakah PKR menerima, berkecuali atau menolak RUU 355 ini.

Kekalkan keikhlasan dalam perjuangan

Saturday, April 01, 2017

Keadaan politik dalam negara berterus-terusan kelihatan gawat dan berkecamuk. Dalam pada itu tempuh penggal Parlimen ke 13 ini menghampiri ke penghujungnya dengan Pilihanraya Umum ke 14 mesti diadakan selewat-lewatnya pertenggahan tahun 2018. 

Berbagai spekluasi dicipta berhubung tarikh pilihanraya umum ini, ada seawal Jun atau Ogos yang pastinya ia wajib diadakan sebelum pertengahan 2018 nanti.

Barisan Nasional semakin cemas apabila pelbagai isu ketempangan dan kepincangan pentadbiran negara kelihatan seakan tidak berupaya dirawati dan rakyat pula semakin tertekan dengan kos hidup yang semakin membebankan dibawah pemerintahan mereka.

Keadaan ekonomi negara dengan menyusutnya harga minyak mentah dunia dan tidak pulih-pulih harga komoditi khususnya sawit dan getah terus tidak membantu kerajaan Persekutuan melegakan kehidupan rakyat.

Dalam pada itu rasuah dan salah-guna kuasa samada dari kalangan orang-orang politik mahupun kakitangan kerajaan tersingkap dan terdedah saban hari yang sudah tentu tambah mengecewakan rakyat dan menghilangkan keyakinan mereka pada kerajaan.

Dalam situasi cemas seumpama ini rakyat mula menimbang-nimbang, meninjau untuk mengenal-pasti samada wujud kah satu gagasan yang mampu memberikan alternatif buat mereka bagi menggantikan Barisan Nasional yang serba mendukacitakan di peringkat Persekutuan.

Jika BN yang serba gagah selama ini mahu digantikan maka penggantinya perlu lebih gagah demi mahu memenangi keyakinan rakyat.

Malangnya blok pembangkang pun hari ini nampak kacau dan tidak menentu. Meski Pakatan Harapan, yang menggabungkan PKR, DAP, PPBM dan Pan berusaha memaparkan diri mereka sebagai alternatif yang berwibawa menggantikan BN, namun rakyat kelihatan masih belum yakin.

Jika dahulunya blok pembangkang dicucuh semangat juangnya oleh kezaliman melampau yang dilakukan oleh pentadbiran ketika itu ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim dan keluarga beliau umpamanya, hari ini punca kezaliman itu yang telah membangkitkan kemarahan rakyat sebelum ini tiba-tiba duduk bersekongkol untuk mahu menjatuhkan pula kerajaan yang ia sendiri terlibat menaikkan.

Sementara itu blok yang ada ini terutamanya melalui DAP, kelihatan lebih cenderung bermain politik rasisma dan menolak sebarang usaha atau langkah menobat dan memperkasakan Islam. Bagi mereka, Malaysia ini sesungguhnya sebuah negara sekular, negara yang memisahkan agama dengan pentadbiran dan ia sewajarnya dibentuk dan ditadbir atas kepercayaan itu.

Sudah tentu sikap seumpama ini tidak dapat diterima oleh majoriti pengundi Melayu yang merupakan penyokong tegar BN sebelum ini.

Blok pembangkang ini juga belum selesai proses pembahagian kerusi sesama mereka, dan proses itu sahaja nanti dijangka mencetuskan perbalahan dan sengketa, terutama bagi memberi laluan pada parti baru seperti PPBM apalagi parti nyamuk umpama Pan.

Mahukah DAP dan PKR mentah-mentah berkompromi menyedekahkan kerusi mereka kepada PPBM dan Pan? Di Selangor contohnya DAP menguasai kesemua 15 kerusi yang ia tandingi, bersediakah DAP melepaskan beberapa kerusi buat PPBM ataupun Pan?

Begitu juga kerusi-kerusinya di Pulau Pinang, mahu dan sanggupkah DAP mengorbankannya buat kawan-kawan barunya itu? Apa yang nyata mereka masing-masing mahu memperalatkan antara satu sama lain.

Kesemua keadaan yang tidak menentu ini mendinginkan keinginan rakyat untuk bangkit membawa perubahan menukar BN walaupun mereka terbukti telah bosan dan semakin muak dengannya.

Atas kesedaran itulah PAS, yang disisihkan lantaran pembentukkan Pakatan Harapan, mengambil inisiatif membentuk kedudukannya sendiri dalam pentas politik negara.

Dato Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang selaku Presiden bingkas membaca suasana dan berusaha tidak mengecawakan impian rakyat khususnya majoriti pengundi Melayu untuk melihat perubahan berlaku dalam PRU akan datang.

PAS melalui “Budaya Politik Matang dan Sejahtera” nya atau BPMS, berterusan membawa agenda Islam dan mengajak rakyat bersama menyelematkan negara dan masa depannya dengan Islam. Hanya Islam mampu menjadi kunci yang boleh membuka pintu penyelesaian ke atas kemelut yang melanda rakyat dan negara hari ini.

Jentera PAS mensasarkan memenagi sekurang-kurangya 40 kerusi Parlimen dan penguasaan ke atas lima buah negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Kedah, Perak dan Selangor. Jika PAS mampu memperolehi sasarannya itu, PAS bakal muncul sebagai “kingmaker” pasca PRU ke 14 nanti kerana diketika itu adalah dijangkakan parti-parti kelompok BN dan PH bakal gagal memperolehi majoriti untuk membentuk kerajaan khasnya di peringkat pusat secara bersendirian.

Kerana itu jentera PAS disemua peringkat perlu istiqamah dan berkerja keras bagi memastikan PAS menyumbang dalam menyelamatkan rakyat dan negara melalui PRU ke 14 itu nanti sebagaimana disarankan Tuan Guru Presiden.

Wajarlah disaat-saat kritikal ini kita merenung dan menghayati wasiat bekas Timbalan Presiden PAS (dulu dikenali Timbalan Yang Dipertua Agung) Almarhum Prof Zulkifli Muhammad yang disampaikannya selang dua hari sebelum beliau diambil Allah swt hampir 53 tahun dahulu. Menurut Almarhum salah satu syarat kemenangan adalah “keikhlasan”.

“Keikhlasan” ini jika dapat dipupuk, ialah nanti yang akan membawa kejayaan buat PAS.
Ikhlas bererti menyucikan niat kepada sesuatu tujuan dengan mengenepikan apa yang lain dari itu. Kata Almarhum: “Kita ikhlas kepada Tuhan, kita sucikan niat pada Nya dan kita ketipkan yang lain dari itu. Kita ikhlas kepada perjuangan PAS, kita sucikan niat terhdap tujuannya dan kita ketepikan yang lain dari itu.”

Kata Almarhum lagi: “Kita mungkin bodoh, mungkin jahil, mungkin tidak tahu apa-apa, mungkin tidak kuat. Tetapi kalau keikhlasan ada pada kita maka ada harapn cita-cita kita ini akan dapat kita laksanakan. Apa gunanya kita cerdik, cerdas, pandai dan kuat sekiranya kita tidak ikhlas kepada apa yang hendak kita perjuangkan.”

Jentera PAS perlu ikhlas, teguh dan istiqamah berpegang kepada prinsip dan dasar, inilah haluan kita kebelakangan ini dan jika kita berterusan memacu jentera dalam keadaan demikian tidak mustahil sokongan rakyat akan memihak pada kita.

Biarlah yang tidak ikhlas, yang punya agenda peribadi apatah lagi yang khianat pegi jauh dari kita.

Keikhlasan kata Almarhum lagi bukan hanya ditetapkan pada hati dan niat tetapi termasuk amal Amalanlah yang menunjukkan keikhlasan. Kekalkanlah keikhlasan dalam perjuangan, sehingga kita bersama memperolehi sasaran yang kita impikan.

Pakatan politik bentuk baharu hadapi PRU14?

Wednesday, March 08, 2017

PAS sedang menghadapi musim Mesyuarat Agung Tahunan bagi kawasan-kawasannya seluruh negara. Kemuncaknya nanti adalah Muktamar PAS Pusat yang akan diadakan di Alor Setar bermula 29 April ini.

Ini merupakan muktamar PAS terakhir sebelum Pilihanraya Umum ke 14 diadakan.
PAS menjadi tumpuan ramai khasnya para pemerhati politik kerana masa depan pakatan pembangkang samada akan memberikan BN cabaran satu lawan satu dalam PRU ke 14 nanti atau pertandingan pelbagai penjuru sebagaimana pada Pilihanraya Negeri Sarawak atau Pilihanraya kecil di Sg Besar dan Kuala Kangsar kini banyak bersandar pada PAS.

Yang pastinya PAS tiada lagi sebarang kerjasama politik dengan DAP sementara Pan pula, parti serpihan PAS yang bermatalamat kononnya mahu menggantikan PAS, tidak pernah dan tidak sekali-kali akan diiktiraf PAS.

Sudah pasti PAS tidak akan berunding dengan kedua-dua parti ini.

Lalu masih adakah harapan satu lawan satu sebagaimana dahulu?

PAS telah menetapkan bahawa ia hanya akan berkerjasama dengan parti yang menghormati dasar dan prinsip perjuangannya. Penetapan status seumpama ini bukanlah sesuatu yang melampau kerana sebagai sebuah parti yang memperjuangkan Islam sejak lebih 60 tahun lalu, sudah pastilah PAS berhak menetapkan perkara ini.

Berkerjasama dalam apa bentuk sekalipun dengan parti yang menentang Islam atau menolak perlaksanaan Islam walau sesama penganut Islam, adalah sesuatu yang mustahil buat PAS, kerana ia bakal menggugat kedudukannya dikalangan ahli dan para penyokongnya.

Oleh yang demikian siapa sahaja yang mahu berpakat dan berkerjasama dengan PAS wajarlah memahami kedudukan ini dan menerimanya, sebagaimana mereka juga sudah semestinya akan mengharapkan PAS menghormati perjuangan dan dasar mereka masing-masing.

PPBM masih menaruh harapan bagi membentuk kerjasama dengan PAS. Mungkinkah mereka bersedia menerima dan menghormati dasar PAS?

Sementara itu PAS setakat ini masih punya tahaluf ataupun kerjasama politik bersama PKR, namun disatu pihak lain PKR bersama DAP dan Pan membentuk Pakatan Harapan, bagaimanakah hubungan PAS- PKR nanti?

Malah sudah ada tuntutan dalam PAS agar mengkaji dan menyemak semula hubungannya dengan PKR , sesuatu yang menurut Presiden PAS akan dilakukan pada atau selepas Muktamar penghujung April nanti.

Dan dalam pada itu PAS telah pun membentuk satu pakatan politik baru yang diberi nama Gagasan Sejahtera yang setakat ini dianggotainya bersama Parti Ikatan.

Barangkali pihak pembangkang merindui seorang “arkitek politik” umpama Tengku Razaleigh Hamzah, yang sebelum ini dalam PRU 1990 telah berjaya menyatukan parti-parti pembangkang melalui dua bentuk pakatan politik yang berbeza, satu dikenali Angkatan Perpaduan Ummah yang menggabungkan Semangat 46, PAS, Hamim dan Berjasa manakala satu lagi dikenali sebagai Gagasan Rakyat yang menggabungkan Semangat 46, IPF, DAP dan PRM.

Semangat 46 menganggotai kedua-dua pakatan sebagai “penghubung” yang memastikan kesatuan pihak pembangkang dalam menghadapi BN.

Mampukah hari ini PKR memainkan peranan itu?

Menantikan kemuncak apa yang dikenali “tsunami kebangkitan Islam” dalam PRU ke 14 nanti hasil kesedaran umat Islam khususnya dalam memartabat dan memperjuangkan agama mereka yang terbukti melalui isu RUU 355, barangkali kebijaksanaan Tengku Razaleigh dahulu boleh dipertimbangkan.

Melahirkan satu pakatan politik yang menggabungkan parti-parti yang mengiktiraf dan bersedia memberi laluan buat umat Islam menganut dan mengamal agama mereka secara aman dan bebas dalam negara Merdeka ini sangat bermakna dalam mahu mematahkan pengaruh Umno, tunggak BN.

Kesediaan meneroka jalan baru ini pasti akan dapat mengutip hasil yang lumayan yang bakal dibuahkan oleh tsunami yang dimaksudkan. Umat Islam yang merupakan majoriti rakyat dan pengundi dalam negara hari ini sudah bosan dan muak dengan kuasa politik pemerintah yang sedia ada, namun mereka berhati-hati kerana mahu menentukan penggantinya nanti biar punya kemampuan membela nasib mereka dan membawa kesejahteraan pada negara.

Pengganti itu nanti jangan liberal apalagi sekular sehingga memporak-perandakan negara dan mencalarkan imej dan harga diri Islam. Kerana itu satu pakatan seumpama ini penting dan sangat relevan.

Samada PAS nanti boleh menerima kelahiran dwi pakatan pembangkang seumpama ini, terserahlah kepada kebijaksanaan pimpinannya, tetapi jika hasil tangan Tengku Razaleigh dahulu boleh diterima, tidak mustahil sesuatu yang seumpama itu hari ini boleh juga barangkali dipertimbangkan.

Timbalan Presiden PPBM Dato Seri Mukhriz Mahathir telah menzahirkan keinginan untuk menjalin berkerjasama dengan PAS, demikian juga Timbalan Presiden PKR Dato Seri Azmin Ali turut melahirkan keyakinan dapat membentuk kerjasama efektif dengan PAS kiranya diberi lebih masa.

Mungkinkah sesuatu yang positif mampu dilakarkan?

PAS sudah pasti akan mengambil kira semua aspek, dan menimbangkan semua perkembangan dengan teliti dan bijaksana berpandukan hukum tertingginya dengan bimbingan Majlis Syuranya. Apa pun keputusannya nanti, kita mahu melihat Islam mendapat kedudukan dan dinobatkan selain nasib dan masa depan kaum dan penganut lain dibela.

PAS diyakini dapat melahirkan sesuatu yang memberi pengharapan yang cerah buat rakyat dan negara khususnya dalam menghadapi PRU ke 14 nanti. Ianya bukan sesuatu yang mudah tetapi ianya tidak mustahil dilahirkan.

Semoga penyelesaian Islam yang diperjuangkan PAS menjadi formula paling kukuh dan ampuh dalam menyelesai kemelut yang dihadapi rakyat Malaysia keseluruhannya. roslansms@gmail.com