Thursday, December 07, 2017

Racun politik liberal-sekular

Pilihanraya umum adalah sebahagian dari proses demokrasi. Demokrasi bermakna sistem pemerintahan yang didukung oleh suara rakyat. Sejak dari Merdeka, Malaysia mengamalkan sistem demokrasi berparlimen, dimana kerajaan khasnya badan eksekutif ditentukan melalui pemilihan wakil-wakil legislatif oleh rakyat.

Bermakna rakyat melalui sistem ini memberikan suara mereka kepada wakil-wakil mereka samada di Parlimen mahupun dewan-dewan negeri. Segala sistem dan dasar yang mahu dilaksanakan bakal dan akan dilaksanakan berdasarkan mandat rakyat itu. Jika rakyat cenderung kepada satu-satu ideologi atau fahaman, maka parti yang mewakili ideologi atau fahaman itulah yang akan diangkat dan mewakili suara mereka.

Namun mandat atau perwakilan suara itu bukanlah mutlak atau muktamad. Ia akan dikembalikan kepada rakyat setiap penghujung penggal, di Malaysia setiap penggal tidak melebihi 5 tahun. Kiranya rakyat berpuas-hati mereka boleh mengekalkan pilihan mereka sebelumnya atau boleh sahaja merobah dan menuka,  ikut pertimbangan dan pilihan mereka masing-masing.

Dalam sistem demokrasi berparlimen kita, rakyat bebas membuat pilihan dan pilihan rakyat khasnya suara majoriti harus dihormati dan diiktiraf sebagai suara tertinggi sekurang-kurangnya untuk penggal yang berkenaan. Apa sahaja dasar dan pendekatan yang dilaksana dan diambil oleh kerajaan yang diberi mandat sesungguhnya mewakili suara dan kehendak ramai.

Tugas kita setiap kali pilihanraya umum adalah untuk mengangkat mereka yang mampu membawa keadilan, kesejahteraan dan kebaikan buat semua. Jika kita mahu lihat kerajaan yang dibentuk sebuah kerajaan yang bertaqwa, yang mempunyai keupayaan mempertahan dan memartabatkan Islam sebagai suatu sistem kehidupan bernegara dan bermasyarakat dan mencorak kemajuan dan pembangunan berdasarkannya maka sudah pasti kita memilih parti yang mampu memperjuangkan Islam.

Jika kita jenis yang bebas dan tidak mementingkan usaha mendaulatkan Islam, bagi kita cukuplah Islam sebagai agama “ritual”, dibesarkan di rumah-rumah ibadah atau secara persendirian tanpa melibatkan kerajaan dan negara. Yang penting adalah negara maju dan membangun, maka layaklah kita memilih parti-parti yang liberal dan memperjuangkan sekularisma, memisahkan agama dari pemerintahan.

Kebebasan terletak ditangan rakyat dan kerajaan yang akan naik nanti melalui sistem ini adalah kerajaan pilihan rakyat. Kerana itulah kita perlu menganggap tugas kita dalam proses demokrasi sempena PRU ke 14 nanti sebagai satu tugas yang penting yang bakal melakarkan nasib dan masa depan rakyat dan negara.

Benar segala ketempangan dan kepincangan yang ada dalam kerajaan yang memberi kesan langsung kepada rakyat dan negara hari ini perlu disiasat, didakwa, dikikis dan diperbetulkan. Sistem pemerintahan yang lebih telus, bersih dan beramanah perlu dibina dengan menolak segala kemungkaran yang lampau.

Namun selain dari memusnahhkan jahiliyah yang lampau dan menegakkan keadilan yang baru turut penting Islam yang merupakan agama yang dianuti majoriti rakyat dalam negara ini juga dibela dan diperjuangkan.

Selama berdekad sebelum ini kita meminggirkan Islam atau sekadar memberi ruang sempit buatnya, maka wajar dan sampailah masanya kita umat Islam kembali meletakkan Islam di tempat yang sewajarnya iaitu sebagai teras dalam sistem pemerintahan negara.

Kita bukan membina sistem taliban, merujuk kepada kerajaan Afghanistan 1996-2001, yang naik melalui rampasan kuasa dan bukannya kaedah demokrasi. Istilah “taliban” ini popular sebagai isitlah untuk menakut-nakutkan masyrakat khasnya bukan Islam berkenaan perjuangan Islam walau dalam kerangka demokrasi.

Perlembagaan Malaysia sendiri sebenarnya memberi ruang kepada Islam untuk diketengahkan pada masyarakat Malaysia. Islam dijamin sebagai agama Persekutuan dan selain itu Perlembagaan juga menjamin hak menganut dan mengamalkan agama masing-masing secara bebas.

Sampai masanya kita membawa keadilan Islam untuk dirasai oleh masyarakat termasuk bukan Islam di Malaysia demi menyelamatkan negara yang telah teruk diperlakukan oleh sistem pemerintahan yang mungkar sebelum ini. Kita bawa Islam melalui kaedah demokrasi berparlimen. Kita tawarkan ia untuk dipilih rakyat yang ternyata menjanjikan masa depan yang cerah buat rakyat dan negara.

Ia hanya boleh ditegakkan kiranya semua rakyat khasnya yang beragama Islam bersama insaf dan berganding bahu, berpakat dan bersatu hati menegakkannya.

Kita tidak mahu dalam keghairahan menolak ketempangan dan kepincangan yang ada kita menaikkan sebuah kerajaan yang lebih meminggirkan Islam. Yang memberikan tafsiran yang liberal dan sekular pada Islam sehingga mengikis jati diri Islam dan merobah segala status quo yang ada kononnya atas nama kebebasan dan keadilan.

Umat Islam jangan sekali-kali leka dan tertipu.

Lantas bangkit dan kembalikan maruah dan pertahankan harga diri kita. Pertegaskan dengan penuh insaf dan komitmen bahawa kita tidak rela lagi dikuasai oleh mereka yang mungkar dan membelakangkan kebajikan rakyat. Mereka yang lama mahupun yang sedia ada apatah lagi yang baru, siapa sahaja yang sedemikian perlu ditolak.

Kita mahu keturunan dan anak bangsa kita kembali bermaruah, disegani dan dihormati dan kita sedar bahawa untuk itu tiada cara lain selain kita kembali mendaulat dan memartabatkan Islam. Bersama kita nafikan segala propoganda “Islamfobia” yang jahat yang mahu memomokkan Islam di mata rakyat sedang sebenar dan sesungguhnya dalam keadaan kemelut kita pada hari ini Islam lah satu-satunya formula penyelesaian.

Bertekadlah bersama menaikkan Islam melalui proses demokrasi dalam PRU ke 14 nanti. roslansms@gmail.com

Thursday, November 30, 2017

Menanti lanskap baharu pasca PRU14

Tahun 2017 sudah berarak rapat ke penghujungnya. Bermakna besar kemungkinan dengan datangnya musim tengkujuh dan monsun Timur Laut yang biasa melanda negara khasnya di Pantai Timur termasuklah Pahang dan Johor Pilihanraya Umum ke 14 tidak akan diadakan tahun ini sebaliknya tahun hadapan.  

Malangynya samada ia diadakan cepat atau lambat, satu sentimen yang kekal lekat bersarang di hati para pengundi Malaysia yang tidak berganjak hingga hari ini adalah ketidakpuasan hati terhadap pengurusan dan suasana ekonomi negara serta kos hidup yang berterusan mencengkam dan menghimpit kehidupan.

Kerajaan BN mungkin cuba merawat sentimen ini dengan pelbagai pendekatan dan gula-gula tetapi ternyata rakyat di bawah yang menanggung realitinya tidak kebah-kebah malah berterusan menympan dendam kemarahan.

Dalam kegagalan merawat sentimen ini yang menular dikalangan rakyat khasnya para pengundi Melayu, tidak mustahil apa yang dijangkakan iaitu “Tsunami Melayu”, yakni gelombang kemarahan pengundi Melayu terhadap kepimpinan yang ada tetap akan berlaku dan merobah lanskap politik Malaysia pasca PRU ke 14.

Jangkaan ini bukannya melulu tetapi turut dikongsi oleh beberapa pakar, penganalisa dan pemerhati politik tanahair.

Pemimpin teragung DAP, Lim Kit Siang sendiri pernah menulis bahawa apa yang dikatakan “Tsunami Melayu” itu yakni undi protes besar-besaran para pengundi Melayu terhadap BN berdasarkan beberapa isu semasa akan berlaku PRU ke 14 ini. Dan atas itu Lim mengharapkan sangat tsunami berkenaan berpihak pada Pakatan Harapan yang diterajui DAP.

Soalnya mahu dan berselerakah para pengundi Melayu meninggalkan Umno dan BN dengan memilih PH yang didominasi DAP yang terang-terang menentang perkembangan dan kemajuan Islam di tanahair?

Dr Ibrahim Suffian dari Merdeka Centre di dalam satu majlis forum baru-baru ini menyatakan Umno dijangka kehilangan 35 peratus dari undi Melayu yang ia kuasai sebelum ini. Sudah pastilah angka tersebut besar dan jika berlaku akan menjejeaskan dominasi kuasa Umno di dalam kerajaan khasnya di peringkat Persekutuan. Soalnya, ke manakah akan pergi 35 peratus itu?

Mengulas perkara yang sama, Ketua Pengarang Akhbar harian The Star, Datuk Seri Wong Chun Wai dalam kolumnya baru-baru ini menyebut bahawa kiranya berubah kecenderungan pengundian dikalangan para pengundi Melayu, beralih arah dari Umno ke pembangkang dalam PRU ke 14, parti yang akan dipilih mereka adalah PAS, bukannya yang lain.

Menurut Wong lagi pertarungan sebenar untuk undi Melayu hanyalah antara Umno dan PAS. Keputusan PRU ke 14 nanti tambah beliau akan ditentukan oleh 70 peratus pengundi Melayu, ke mana pergi undi mereka itulah penentu senario politik pasca PRU ke 14.
Ramai menjangkakan parti tajaan DAP iaitu Pan, tidak dapat bertahan dan malah akan berkubur dalam PRU ke 14 nanti. Matlamat kononnya mahu menggantikan PAS ternyata semakin meleset dan Wong di dalam tulisannya menyebut Pan gagal membuktikan kemampuannya dengan hanya berjaya mendaftar sekitar 10,000 orang ahli seluruh negara.

Rata-rata pengundi Melayu tidak pernah cenderung kepada parti yang tidak menentu arah tujunya dan mudah bersekongkol malah dengan musuh demi mahu mengejar agenda perjuangan. Parti menghimpunkan para pengkhianat politik biasanya tidak bertahan lama.

Parti Pribumi pula yang diterajui Tun Dr Mahathir sekadar bertenggek atas kononnya kehebatan dan ketokohan satu dua individu pemimpin. Mereka sehingga kini masih gagal menguruskan partinya sendiri dan setakat hari ini masih gagal mengadakan Mesyuarat Agungnya yang pertama.

Keculuparan Tun Dr Mahathir dalam beberapa isu termasuklah dalam kes liwat Datuk Seri Anwar dijangka lebih merugikan partinya dan PH.

Begitu juga PKR. Sejak berpisah dengan PAS ia sukar menguruskan partinya sehingga menghilangkan keyakinan ahli dan penyokong terhadapnya. Dominasi kuat DAP dalam PH telah menggerhanai sama-sekali peranan dan kekuatan mereka. Malah dalam satu forum anjuran Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS) Prof Dr Faisal Hazis menjangkakan rentetan pelabagai masalah yang dihadapinya PKR bakal kalah dihampir 50 peratus kerusi yang ia kuasai.

Ini bermakna kiranya tahap kemarahan para pengundi khasnya pengundi Melayu terhadap BN dan Umno tidak dapat dibendung, maka tercetuslah gelombang besar “Tsunami Melayu”, dan tsunami ini bakal melihat perindahan sokongan dan undi majoriti para pengundi Melayu berpindah dari Umno dan BN ke PAS buat pertama kali dalam sejarah.

PAS lah satu-satunya parti Melayu Islam yang istiqamah dan konsisten dalam perjuangannya. Ia tidak pernah berganjak dari memperjuangkan dasar dan prinsipnya. PAS terbit dengan rekod kepimpinannya yang bersih dan bebas rasuah, walau cuba ditohmah dan difitnah oleh sesetengah pihak termasuk Sarawak Report yang anti Islam itu.

Bersatulah musuh-musuh politiknya dengan pelbagai agenda dan tipu muslihat, tetapi rakyat jelata khasnya para pengundi Melayu hari ini diyakini akan mengundnyai untuk perubahan yang bermakna dan menjamin nasib dan masadepan mereka dan negara.

Rakyat mahukan kepimpinan yang bersih, adil dan bertenaga serta mampu memimpin dan menyelamatkan mereka dan negara. Rakyat bosan dengan janji-janji kosong apalagi tipu muslihat dari golongan yang menghalalkan apa sahaja cara demi mengejar kuasa.

Rakyat mahukan kesejahteraan dan kedamaian dan sesuatu yang pasti.

Ternyata PAS lah pilihan yang tinggal buat mereka dan berdasarkan bacaan politik pelbagai pihak dan sentimen yang membara di hati rakyat, lanskap baru politik Malaysia pasca PRU ke 14 akan dilakarkan oleh PAS. roslansms@gmail.com

Wednesday, November 15, 2017

Pertahankan hak majoriti

Mendakapi “Budaya Politik Matang dan Sejahtera” meletakkan PAS tidak boleh berpolitik semata-mata dalam ruang konvensional iaitu membangkang dan mengkritik semata-mata kerana berada dalam blok pembangkang.

BPMS mendesak PAS supaya memposisikan dirinya sebagai sebuah parti politik yang sentiasa konstruktif walaupun berada di pihak pembangkang khususnya di peringkat Persekutuan.

Permasalahan ummah dan rakyat perlukan jalan penyelesaian dan BPMS menuntut PAS agar tampil ke hadapan dan melontarkan penyelesaian Islam kepada pihak kerajaan semoga maruah dan nasib ummah serta rakyat dapat terbela dan terpelihara tanpa menunggu sehingga memperolehi kuasa untuk berbuat demikian.

Dalam hal ini PAS terpanggil untuk mengemukakan cadangan dan formula penyelesaian dalam kerangka “Amar Makruf Nahi Mungkar” agar kesejahteraan Islam dapat dicapai dan dinikmati oleh negara sekaligus memartabatkan Islam sebagai penyelsaian kepada permasalahan ummah, rakyat dan negara.

Dua isu semasa yang mendesak yang perlukan campurtangan PAS dipelbagai peringkat adalah pertama isu ekstradisi melibatkan tokoh dakwah antarabangsa Dr Zakir Abdul Karim Naik, yang kononnya dikehendaki oleh kerajaan India bagi siasatan berhubung keterlibatan beliau dalam isu mempromosi aktiviti keganasan. Keduanya adalah isu yang dibawa oleh Majlis Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia berhubung larangan bertudung bagi wanita Islam yang bekerja di barisan depan sektor perhotelan.

Kedua-dua isu ini mencetuskan kebimbangan dan keresahan khasnya dikalangan masyarakat dan rakyat majoriti Islam di Malaysia. Kerajaan Malaysia perlu diberi nasihat dan teguran agar mengambil langkah yang positif biar dilihat sentiasa sensitif dan memelihara maruah, kepentingan dan nasib umat Islam pada setiap masa dan ketika.

PAS perlu “engage” pihak kerajaan secara serius dengan memberi pemahaman dan pandangan konstruktif agar sebarang keputusan yang bakal diambil dapat memelihara kepentingan Islam dan umatnya.

Dalam isu Dr Zakir Naik, Ketua Polis Negara sendiri telah membuat kenyataan bahawa pihak polis sedang memerhatikan pergerakan Dr Zakir bagi memastikan beliau bebas konflik serta tiada isu yang boleh menjejaskan ketenteraman awam serta keselamatan negara.

Kerajaan India dikatakan sedang mengusahakan permohonan ekstradisi bagi meminta kerajaan Malaysia mengembalikan anak kelahiran Mumbai, India ini untuk menjalani penyiasatan kononnya terlibat dalam kegiatan memperomosi keganasan di India.

Dr Zakir difahamkan kini memiliki taraf kerakyatan tetap di Malaysia manakala menurut satu laporan lain paspot antarabangsanya telah pun dibatalkan oleh kerajaan India.

Rakyat Malaysia khasnya yang beragama Islam malah masyarakat Islam antarabangsa mengiktiraf kemampuan dan bakat Dr Zakir khususnya dalam kerja-kerja dakwah dengan kemahiran luar biasa dalam bidang perbandingan agama. Begitu besar sumbangannya kepada dunia Islam sehingga kerajaan sendiri menganugerahkannya Tokoh Maal Hijrah 2013 yang telah dikurniakan oleh Yang Dipertuan Agong.

PAS perlu menasihati kerajaan agar mengambil langkah perlu bagi menyelamatkan tokoh dakwah ini. Pertuduhan pihak India ternyata sungguh meleset dan dilihat lebih sebagai dendam untuk menghalang kerja-kerja ddakwah Dr Zakir selama ini.

Kerajaan Malaysia jangan tunduk pada tekanan tokoh-tokoh politik tertentu samada dari BN lebih-lebih lagi dari DAP yang sangat memusuhi kerja-kerja dakwah Dr Zakir itu.

Jika India sudah pun membatalkan paspot antarabangsa Dr Zakir, maka wajarlah PAS mendesak agar kerajaan Malaysia memberikan kerakyatan penuh kepada Dr Zakir, biar beliau menjadi warga Malaysia sekaligus menunjukkan  kepada dunia Islam betapa teguhnya kerajaan Malaysia dalam mempertahankan mereka yang bersungguh dan komited dalam gerak kerja dakwah.

Keduanya dalam isu larangan mengenakan tudung bagi wanita Islam yang bekerja di barisan depan sektor perhotelan, ternyata pihak Persatuan Hotel Malaysia perlu diberi kata-dua agar menghormati hak berpakaian wanita Islam lebih-lebih lagi dengan Islam merupakan agama Persekutuan.

Alasan polisi dan “standard operating procedure” atau SOP yang kononnya digunakan oleh industri hotel seluruh dunia sangatlah dangkal dan menghina agama Islam yang merupakan agama majoriti rakyat dalam negara ini. Perlembagaan Persekutuan dengan jelas menjamin setiap penganut agama apatah lagi umat Islam untuk menganut dan mengamalkan agama mereka secara bebas.

PAS perlu mendorong kerajaan Malaysia agar jangan sekali-kali tunduk dalam bab yang melibatkan hak dan kepentingan umat Islam ini. Sebagaimana kita menghormati dan bersungguh dalam membela hak dan kepentingan golongan minoriti, maka lebih-lebih lagilah hak dan kepentingan majoriti jangan sekali-kali dikompromi.

Kedua-dua isu semasa yang mendesak ini perlukan sangat campurtangan PAS, biar apa sahaja keputusan atau tindakan yang bakal diambil paling penting menguntungkan Islam dan memelihara maruahnya.

Kedua-dua isu ini bukannya isu politik tetapi isu Islam dan hak kebebasan. PAS bukannya mahu mengkritik dan mengugut secara agresif tetapi mahu mengambil pendekatan diplomasi dan politik matang. Semoga apa sahaja inisiatif dan usaha yang diambil dapat menarik perhatian pihak kerajaan dan yang pentingnya Dr Zakir kekal aman dan bebas menjalankan aktiviti dakwahnya di bawah jaminan perlindungan kerajaan Malaysia dan tiada larangan bertudung olehh industri perhotelan atau mana-mana sektor dan industri sekalipun di Malaysia. roslansms@gmail.com

Sunday, November 12, 2017

Kembalilah istiqamah bersama PAS

Bajet 2018 telah pun dibentangkan oleh Menteri Kewangan yang juga Perdana Menteri Malaysia. Dengan peruntukkan RM280.25 bilion, ianya merupakan bajet terbesar negara dan tidak salah menganggapnya sebagai bajet pilihanraya oleh kerana tempuh kerajaan ini akan tamat sebelum Oktober 2018.

Begitulah juga dewan-dewan undangan negeri-negeri turut akan membentangkan belanjawan masing-masing. Setakat ini Pulau Pinang dan Selangor telah pun sudah, yang turut memberi fokus kepada PRU ke 14 dengan harapan kerajaan masing-masing akan terus kekal memerintah pasca PRU ke 14 nanti.

Menyedari betapa hampirnya pilihanraya umum kesemua parti-parti politik utama sedang giat menyusun dan memperkemaskan jentera pilihanraya masing-masing tidak kiralah samada di pihak parti pemerintah mahupun pembangkang.

Itupun kiranya parti berkenaan punya jentera yang pastinya bersandar pada keahlian masing-masing. Jika nama sahaja parti tetapi tidak punya kekuatan ahli, maka tiadalah jentera pilihanraya yang berkesan dan jangan harap boleh datangkan impak dalam PRU.

Baru-baru ini bekas Pengarang Harakah yang kini sudah melompat meninggalkan PAS, merungut di dalam tulisannya dalam sebuah portal berita pro Pan kononnya PAS kekang ahli-ahlinya dari menyertai parti yang ditubuhkan oleh para pengkhianat PAS itu.

PAS kononnya menakut-nakutkan ahli-ahlinya demi mengelakkan mereka dari menyertai Pan.

Pilihanraya Umum sudah semakin hampir, Pan rupanya masih lagi kalut memikirkan kenapa tidak ramai mahu menyertai partinya. Rakyat tidak menyertai Pan, mungkin lantaran pelbagai alasan tetapi PAS juga yang disalahkan,

Jika benar Pan itu ditubuhkan untuk menggantikan PAS, mereka perlulah mempunyai kekuatan setanding PAS. PAS yang lebih 60 tahun usianya itu hari ini purata menerima 125 permohonan untuk menjadi ahli saban hari. PAS hari ini punya  7,000 cawangan di 195 kawasan parlimen seluruh negara.

Tetapi Pan sedang kacau menyalahkan PAS kerana tiada yang berminat menyertai partinya.

Sejurus ditubuhkan dengan nama-nama besar yang lompat keluar meninggalkan PAS, ramai para penganalisa dan pemerhati politik menjangkakan PAS bakal lumpuh. Para pengkhianat PAS itu dikatakan berpengaruh dan membawa politik Islam yang lebih liberal dan terbuka yang bakal disertai oleh puluhan ribu ahli PAS diperingkat akar umbi yang kononnya sudah bosan dengan kepimpinan ulamak PAS.

Hari ini lain pula bunyinya. Rupanya jangkaan dan bacaan politik pemuka-pemuka besar itu semuanya meleset. Cawangan-cawangan PAS yang didakwa bakal lumpuh kerana semua minat melompat menyertai Pan rupanya semakin kukuh dan bertambah.

Pastinya yang paling marah dan rasa tertipu adalah mereka dan parti yang bersungguh menaja penubuhan Pan ini dahulu atas kepercayaan Pan boleh menandingi pengaruh dan keupayaan PAS khususnya dalam memperolehi sokongan pengundi Melayu Islam.

Apakah kuasa yang ada pada PAS untuk menghalang ahli-ahlinya meninggalkan parti apatah lagi melompat menyertai Pan?

Malaysia adalah sebuah negara demokrasi dan masing-masing punya hak dan kebebasan. Jika benar perjuangan Pan itu menepati atau sebagaimana didakwa lebih baik dari PAS sepatutnya sudah berbondong-bondong menyertai Pan. Tetapi mengapa tidak?

Di sana ada beberapa wakil rakyat PAS yang sudah dikenali tiada kesetiaan pada parti tetapi tidak lompat menyertai Pan, mungkin kerana bimbang melanggar baiah. Tetapi baiah ini mereka angkat secara sukarela tanpa paksaan ketika masing-masing menjadi calon dahulu. Mereka yang berikrar dengan nama Allah, bukannya orang lain.

Apa pun ternyata Pan tidak menjadi sebagaimana diagendakan oleh sesetangah pihak. Ia rupanya panas seketika dan kemudiannya suam dan kini kaku statik tiada lagi upaya.

Tiada lagi ahli PAS yang tergiur atau terpesona mahu menyertai Pan setelah mengenali siapa sebenarnya dibelakang Pan. Pan tidak mampu menarik ahli parti-parti lain khasnya Umno menyertainya, maka tinggallah ia begitu menjadi parti elit dengan keahlian yang statik.

Mungkin tiba masanya buat ahli-ahli biasa Pan bermuhasabah dan fikir panjang-panjang. Masih belum terlambat untuk kembali ke perjuangan PAS, kembali bersama rakan-rakan yang istiqamah yang kini sedang berhempas-pulas berjuang untuk menobat dan memartabatkan Islam.

Tinggalkanlah sekerat dua pemuka Pan yang telah tergelincir dengan percaya bahawa matlamat boleh menghalalkan cara. Biarkan mereka yang ada kepentingan itu terus berteduh di bawah ketiak Lim Guan Eng dan DAP selama-lamanya jika mereka mahu.

Ahli-ahli Pan yang lain kembalilah ke PAS untuk sama-sama kita menjunjung cita-cita perjuangan yang sama sebagaimana satu ketika dahulu.

Pilihanraya Umum ke 14 ini bakal menyaksikan sekurang-kurangnya pertandingan tiga penjuru antara BN, Harapan dan Gagasan Sejahtera. Ramai menjangkakan akan berlaku Tsunami Melayu dimana para pengundi Melayu yang merupakan majoriti pengundi Malaysia akan bangkit protes dan menolak BN angkara kepincangan dan ketempangan pengurusan dan pentadbiran kerajaan pusat yang sedia ada.

Dalam keadaan dan situasi yang sedia ada PAS yakin boleh meraih sokongan tsunami ini melalui istiqamaahnya dalam memperjuang dan mempertahankan Islam serta rekod perkhidmatannnya yang bersih dan disenangi serta dipercayai masyarakat majoriti Melayu Islam. Rugilah jika kita memilih untuk melawan arus. roslansms@gmail.comKe

Friday, November 03, 2017

Mahathir "perkakas" DAP ke Putrajaya

Meletakkan seseorang yang sarat dengan masalah dan rekod lampau yang penuh pincang sebagai pemimpin dan ketua pasti akan mengakibatkan sesuatu badan atau kumpulan itu turut dilihat bermasalah,. Malah prospek untuk sibermasalah tadi  mempalitkan pula kepincangan beliau kepada badan atau kumpulan berkenaan serta orang kebanyakkan di sekeliling sangatlah besar.

Mungkin bagi Lim Kit Siang dan anaknya Guan Eng, menaikkan Tun Dr Mahathir Mohammad meneraju Pakatan Harapan dalam keadaan Datuk Seri Anwar Ibrahim masih merengkuk dalam penjara adalah langkah yang bijak walaupun Tun punya banyak masalah lampau.

Anwar sudah hilang pengaruhnya kerana terlalu lama dalam penjara dan perjuangannya sudah bukan relevan lagi. DAP terlalu percaya bahawa diwaktu ini Tun punya pengaruh besar, malah jauh mengatasi pengaruh Anwar yang dilupakan.

DAP terus optimis mereka akan terus mengawal dan menguasai undi bukan Melayu.

Masalahnya untuk melangkah ke Putrajaya, undi rakyat bukan Melayu berkenaan sahaja tidak memadai. DAP perlukan sokongan masyarakat majoriti Melayu. Lantas kehadiran Tun dilihat sebagai perkakas buat DAP kerana Tun dipercayai punya pengaruh besar dikalangan masyarakat Melayu.

Campurkan kedua-duanya yakni undi bukan Melayu yang DAP kononnya kuasai dan tambahan undi Melayu yang kononnya akan menderu masuk melalui PKR-PBBM dan Pan kerana pengaruh Tun maka tercapailah cita-cita kedua-dua anak beranak tadi dan parti mereka untuk melangkah dan menguasai Putrajaya.

Sebelum ini paling besar pencapaian politik yang mampu diperolehi DAP adalah sekadar menguasai kerajaan Negeri Pulau Pinang selain berperanan dengan parti-parti lain di Perak dan Selangor.

Namun dengan bantuan Tun dan memperkudakan ketiga-tiga parti tadi, PRU 14 kelak Pakatan Harapan pada anggapan kedua beranak ini akan berjaya menguasai kerajaan Persekutuan, paling kurang dengan 113 kerusi Parlimen sebagaimana dibayangkan Kit Siang sebelum ini.

PAS kata pihak DAP akan kalah semua kerusi yang ditandinginya.

DAP akan muncul sebagai rakan kongsi paling dominan dalam PH mungkin menguasai seklitar 50 ke 60 kerusi Parlimen atas kepercayaan 85 ke 90 peratus pengundi bukan Melayu akan terus menyokong mereka. DAP mensasarkan semua kerusi bukan Melayu dan campuran di Semenanjung selain semua kerusi yang sama termasuk kerusi bukan Islam di Sabah dan Sarawak.

Manakala di kerusi-kerusi campuran, pengaruh Tun akan membawa undi Melayu buat calon-calon DAP.

Baki 53 kerusi kononnya akan dimenenagi PKR mungkin dalam 30 kerusi, PBBM 20 kerusi dan Pan 3.

Runtuhlah dominasi Umno selama hampir 60 tahun melalui Barisan Nasional dan sebelumnya Perikatan diperingkat kerajaan Persekutuan dan melangkah masuklah Lim anak beranak dan rakan-rakan kongsi mereka dari PKR, PBBM dan Pan menguasai Putrajaya.

DAP bersendirian memang mustahil berkuasa di Putrajaya akan tetapi DAP dengan bantuan Tun dan kuda-kuda tunggangannya jelas mampu menjadi rakan kongsi paling dominan dalam kerajaan Persekutuan yang baru dan dengan penguasaan majoriti kerusi dari 113 yang disasarkan sudah pastilah DAP yang paling berpengaruh dalam kerajaan Persekutan baru di bawah PH. Tercapailah cita-cita dan agenda DAP berdekad-dekad lamanya.

Soalnya berupayakah DAP menjelmakan mimpi ngeri ini?

Jika benar undi masyarakat bukan Melayu dapat mereka kuasai sehingga ke paras 85 ke 90 peratus ianya akan menjadi realiti dan jika benar pengaruh Tun dapat membantu PH sehingga menguasai lebih 50% undi Melayu bersiap-sedialah untuk kita nobatkan pimpinan DAP sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke 7.

Namun bagi saya yang bakal menggagalkannya, merobah mimpi ngeri buat rakyat menjadi malapetaka buat DAP tidak lain melainkan Tun Dr Mahathir itu sendiri .

Mimpi DAP ini sesungguhnya bertenggek semata-mata pada Tun.

Bersediakah rakyat Malaysia memadam dan melupakan segala rekod lampau Tun yang banyak menzalimi rakyat dan meletakkan ekonomi negara semakin tempang di bawah kerajaan yang sedia ada?

Sudikah para pengundi Melayu yang DAP sasarkan kononnya sehingga 50% bakal berpihak ke PH menyerahkan kembali mandat pada Tun dan kali ini meletakkan pula negara dalam genggaman DAP dengan bantuan Tun?

Tun sebelumnya adalah antara Perdana Menteri yang paling keras layanannya terhadap perkembangan Islam dan yang paling kuat menekan dan menzalimi gerakan Islam khususnya PAS.

Tun bukan sahaja PM semasa insiden pembunuhan 14 ahli dan aktivis PAS di Memali, Tun juga telah menangkap dan memenjarakan tanpa bicara pimpinan PAS bawah ISA, menggagalkan usaha dan inisiatif membangunkan sistem pendidikan Islam dan tahfiz, dan paling kuat menganaktiri dan memboikot kerajaan PAS di Kelantan dan Terengganu.

Malah bukan ahli dan penyokong PAS sahaja diperlakukan sewenang-wenang diwaktu pemerintahan Tun, semasa ulangtahun memperingati 30 tahun Operasi Lalang baru-baru ini akhbar The Star menggariskan beberapa kezaliman Tun yang pasti tidak dapat dilupakan rakyat Malaysia termasuklah Operasi Lalang itu sendiri, layanan terhadap sekolah dan pendikan Cina, menyerang sistem kehakiman dan memecat Ketua Hakim Negara dan hakim-hakim kanan ketika itu dan banyak lagi.

Jika rakyat Malaysia khususnya para pengundi Melayu boleh memaafkan Tun  dan sanggup melupakan kerakusan lampaunya, maka terimalah agenda DAP dan bersedialah membentuk Malaysia baru yang sekular dan ultra liberal. roslansms@gmail.com

Wednesday, August 23, 2017

Tsunami Melayu Kit Siang?

Tokoh veteran dan pemimpin kanan DAP Lim Kit Siang baru-baru ini memberikan bayangan suasana politik selepas PRU ke 14 dari perspektif beliau.

Samada ianya suatu bacaan politik yang jujur, tepat dan realisitik atau sekadar satu permainan yang cuba melonjakkan DAP sebagai sebuah parti keramat yang bakal dipeluk dan didokong semua rakyat Melayu, Cina dan India bolehlah diperbahaskan.

Apa pun dalam suasana politik yang tidak menentu dewasa ini, ditambah keadaan ekonomi yang kelam dengan pelbagai skandal, ketempangan dan kepincangan pentadbiran, ternyata seorang pemain politik seumpama Kit Siang pasti bijak memanipulasi keadaan untuk menjuruskan rakyat agar yakin padanya dan akhirnya memberikan laba besar pada beliau dan partinya.

Berjayakah usaha beliau mencorak sentimen rakyat sehingga condong ke arah nafsu dan agenda politiknya atau akhirnya beliau akan kecundang, bersara menggigit jari, hanya rakyat yang dapat menentukan.

Kit Siang dengan penuh yakin melontarkan formula 10 dan 5 yang menurut beliau akan meletakkan Pakatan Harapan menguasai tiga negeri baru iaitu Perak, Negeri Sembilan dan Johor selain mempertahankan kemenangan di Pulau Pinang dan Selangor dengan lebih besar dan selesa.

Formula inilah juga menurut beliau akan meletakkan PH sebagai kerajaan baru Persekutuan, menumbangkan BN apabila PH nanti menang 113 kerusi Parlimen sedangkan BN 109.

Menurut beliau formula ini bukan hanya akan menggagalkan Umno BN di peringkat Persekutuan dan beberapa negeri berkenaan malah PAS dakwa beliau, melalui formula ini juga akan sekadar mampu meraih 10 peratus undi Melayu dan merupakan satu-satu parti yang bakal kalah paling teruk.

Apa dia formula 10 dan 5 itu?

Formula berkenaan menurut Kit Siang adalah peratusan kecenderungan sokongan dari BN ke PH iaitu 10 peratus pengundi Melayu kali ini akan berpindah lari memihak ke PH dan PH akan mengaut tambahan 5 peratus lagi undi bukan Melayu yang pada PRU lalu memang telah condong pada mereka.

Dengan lonjakkan pertambahan 10 peratus undi Melayu dan 5 peratus bukan Melayu ini, PH sudah berkuasa di peringkat Persekutuan dan sebahagian besar negeri-negeri dan sudah pasti Kit Siang nanti akan berkuasa mencaturkan agendanya, bila BN dan PAS sudah dilemah dan dimatikan.

Ini bermakna Kit Siang mengakui dalam PRU ke 14 nanti akan berlaku satu gelombang besar yang diberi nama “Tsunami Melayu” cumanya beliau dengan licik cuba membayang dan meyakinkan rakyat Malaysia bahawa gelombang itu nanti kononnya akan berpihak ke parti dan kumpulannya.

10 peratus undi protes Melayu dalam PRU ke 14 nanti bakal merobohkan kerajaan persekutuan yang ada dan melenyapkan PAS.

Bagi saya terbitnya ramalan Kit Siang ini, samada berasas atau sekadar propaganda politik, adalah merupakan sesuatu yang sangat baik dan harus diambil kira sebagai pengajaran dan iktibar oleh semua rakyat Malaysia khususnya umat Melayu dan Islam.

Betapa sesunggunya kedudukan nasib dan masa depan politik Melayu Islam dalam rencam demokrasi berpilihanraya di Malaysia hari ini sangat rapuh dan boleh sahaja sendeng dan rebah kiranya kita tidak berhati-hati dan mudah terpengaruh serta terpesona dengan agenda politik yang sejujurnya bakal menghakis kuasa dan dominasi politik Melayu Islam di tanahair.

Jika PH dan Kit Siang dapat merangkul formula 10 dan 5 ini, PH akan menang 113 kerusi dan berkuasa di peringkat Persekutuan. Ketika itu DAP sudah pasti menang sekurang-kurangnya 50 dari 113 kerusi Parlimen yang disebut Kit Siang itu dengan selebihnya barangkali dimenangi PKR, Bersatu, Pan yang tidak semestinya semua diwakili wakil Melayu Islam.

Maka jadilah DAP parti paling dominan di Putrajaya, juga dominan di Pulau Pinang, Perak, Negeri Sembilan, Johor dan Selangor, dapatkah kita bayangkan keadaan itu jika dibiarkan berlaku?

DAP hari ini memusuhi dan sangat membenci PAS lantaran perjuangannya untuk menobat dan memartabatkan Islam di tanahair. DAP mahukan Malaysia yang adil dan seimbang buat semua, “Malaysian Malaysia” suatu slogan yang pernah dihidupkan oleh PAP dahulu sebelum Singapura keluar dari Malaysia. Ini bermakna segalanya nanti akan ditentukan oleh kriteria meritokrasi, tiada lagi atau mungkin mengecutlah hak istimewa yang dipertahankan selama ini.

Apalah nasib umat Melayu Islam yang merupakan penduduk majoriti dalam negara, kebajikan, amalan, anutan dan adat istiadat serta budaya kita bagaimana dalam regim baru yang pro liberalisma itu?

Benar dalam keadaan yang kalut dan tidak menentu hari ini kita wajib bangkit membawa dan membuat perubahan. Malaysia yang aman dan makmur ini jangan dibairkan diursukan oleh mereka yang punya agenda peribadi, tidak jujur dan kotor.

Apa yang perlu adalah perubahan sistem. Malaysia yang bertuah ini perlu dipulihkan dan tiada satu sistem yang menjanjikan kesudahan yang bermakna dan meyakinkan, dengan kesejahteraan dan keadilan buat semua kecuali kita kembali dan mengangkat sistem Islam yang dijamin oleh Allah dan Rasul Nya. Bukannya ganti kleptokrat dengan kleptokrat lain.

Formula 10 dan 5 Kit Siang jika dibenarkan berlaku hanya akan mencetuskan peralihan yang membawa ketegangan dan menggugat kestabilan. Ia makin menimbulkan lebih banyak keraguan dan ketidakpuasan hati yang hanya merugikan semua dan mengancam kestabilan yang ada.

Kerana itu PAS boleh bersetuju bahawa PRU ke 14 nanti akan mencetuskan Tsunami Melayu, kerana sesungguhya bangsa Melayu yang majoriti itulah yang paling banyak terkesan dan menderita hasil dari suasana politik dan ekonomi semasa.

Namun demikian PAS yakin orang Melayu dalam keadaan sedemikian tidak akan “membakar kelambu”, sebaliknya akan tunduk dan akur serta bakal lebih terpengaruh dengan akidah dan pegangan agama masing-masing. Aset paling besar pada setiap individu Melayu Islam rata-rata adalah akidah dan kepercayaan mereka. Lantas tsunami yang akan tercetus adalah “Tsunami Islam”.

PAS bangkit menyedarkan kelompok majoriti ini bahawa nasib dan masadepan umat Melayu malah seluruh rakyat Malaysia yang berbilang agama dan budaya adalah sesungguhnya terjamin kiranya mereka dipandu oleh Islam, bukannya agenda peribadi atau nafsu politik mana-mana individu dan kelompok tambah-tambah lagi rencana DAP.

Malaysia yang aman dan makmur ini akan lebih sejahtera dan kekal stabil kiranya yang diberi amanah memimpin rakyat dan negara dengan taat dan tunduk pada Allah swt bukannya sesama manusia apalagi pada mereka yang mahu mencabar dan merobah panduan sebenar Islam.

Ini masanya untuk merobah sistem ke arah kebaikan bukannya mencuba-cuba dan menguji sesuatu yang hanya akan merugikan nasib dan masa depan ummah. roslansms@gmail.com

Wednesday, August 09, 2017

Pendekatan BPMS tarik pengundi bukan Melayu


(Menerjang badai: Harakah Bil. 2271)

Sejak PAS tiada lagi ikatan atau persefahaman politik dengan DAP dan PKR, dan kini bersendirian dalam gerak-kerjanya, ramai yang beranggapan bahawa PAS bakal hilang undi masyarakat bukan Melayu khususnya masyarakat Cina dalam Pilihanraya Umum ke 14 nanti.


Ini sudah pasti akan mengakibatkan PAS hilang sebahagian besar kerusinya di Pantai Barat terutama di Selangor dan beberapa negeri lain yang dimenangi hasil dari sokongan para pengundi bukan Melayu.


Andaian ini dibuat kerana selama di dalam Pakatan Rakyat dahulu, masyarakat bukan Melayu telah menerima PAS dengan hati yang terbuka. Satu undi buat PAS seakan-akan satu undi buat DAP.


Memenangkan PAS samalah dengan memenangkan DAP dan mungkin juga PKR lantas masyarakat bukan Melayu tiada berhalangan mengundi dan memenangkan calon-calon PAS dalam PRU 2008 dan 2013.


Sejauh manakah benar andaian ini? 

Benarkah PAS akan hilang terus undi dan sokongan masyarakat bukan Melayu lalu mengakibatkan ia kalah besar khasnya di Pantai Barat dalam PRU ke 14 nanti?


Isunya di sini adalah DAP. Adakah parti berkenaan hari ini benar-benar secara mutlak menguasai sentimen pengundi Cina khasnya sehingga mampu mempengaruhi keputusan mereka dalam menyebelahi dan mengundi satu-satu parti termasuklah partinya sendiri.


Kalau kita lihatkan dalam PRU 2008 dan 2013 contohnya di Selangor, DAP ternyata telah mencatatkan pencapaian terbaik. Dalam PRU 2008 ia bertanding 15 kerusi DUN di Selangor dan berjaya menang 13. Manakala dalam PRU ke 2013, ia kekal bertanding di 15 kerusi berkenaan dan menang kesemua 15 kerusi.


Bolehkah kita andaikan DAP mengawal mutlak kuasa pengundi Cina lantaran pencapaian di atas?


Memang ia kelihatan begitu dan malah kemenangan calon-calon PKR dan PAS pada PRU 2008 dan 2013 itu turut dibantu dengan lonjakkan sokongan pengundi Cina khasnya di kerusi-kerusi campuran dimana kehadiran minoriti pengundi Cina banyak mempengaruhi keputusan.


Tetapi sejauh manakah pengundi Cina benar-benar kekal setia dan akan terus ikut telunjuk DAP setelah sekarang tiada lagi Pakatan Rakyat, setelah DAP menyingkir dan kini menyerang PAS dan PAS kini memilih bersendirian?


Jangan lupa jika dilihat PAS meraih untung dengan memperolehi undi Cina hasil dari kerjasama dengan DAP, DAP juga sesungguhnya berjaya menerobosi segmen pengundi Melayu yang sebelum ini sukar buatnya setelah berkawan dengan PAS. Di kerusi-kerusi campuran dan malah majoriti Cina sekalipun, kalangan pengundi Melayu ada membantu dan memangkah DAP hasil dari inisiatif dan pengaruh PAS setelah ia berkawan dengan DAP.


Ini bermakna hari ini, jika PAS bakal rugi maka DAP juga sebenarnya bakal rugi.


Menurut sebuah firma pengkaji, Politweet, 138 dari 184 kerusi Parlimen di Semenanjung Malaysia menyaksikan pertambahan ketara peratusan pengundi Melayu antara 2008 dan 2013 merobah beberapa kerusi majoriti Cina sebelumnya, umpama Serdang, Rasah, Kluang dan Taiping kini menjadi kerusi campuran.


Mahukah pengundi Melayu yang sebelum ini lunak kepada DAP lantaran melihat ada kerjasama antara PAS dan DAP kini kembali mengundi DAP lagi setelah kedua parti berpisah?


Berbalik kepada penguasaan undi bukan Melayu khasnya pengundi Cina, apakah faktor sebenar yang mendorong mereka mengundi pembangkang khasnya DAP dalam jumlah yang begitu besar pada PRU 2008 dan 2013 lalu.


Besar kemungkinan kerana mereka hilang kepercayaan pada Umno lantas menolak calon-calon MCA dan Gerakan serta MIC yang “bersyarikat” dengan Umno melalui BN. Dan kemarahan ini lebih tepat lagi disokong oleh kemampuan DAP berkerjasama dengan PAS yang boleh menggantikan Umno dalam mengimbangi kuasa majoriti masyarakat Melayu.


Masyarakat Cina di Malaysia adalah segmen masyarakat yang cerdik dan berilmu. Mereka berjaya dalam perniagaan dan bidang yang mereka terokai, sebagaimana bijak di bidang perniagaan demikian juga dalam politik, mereka bukan buta. Mereka sedar dengan hanya 29 kerusi yang punya pengundi Cina melebihi 50% di Malaysia dari 222 kerusi Parlimen, maka masyarakat minoriti Cina sesungguhnya tidak mampu memerintah negara bersendirian. Mereka perlukan bantuan masyarakat majoriti Melayu.


Justeru langkah DAP sebelum ini berkerjasama dengan PAS selain PKR adalah kerana mahukan sokongan blok Melayu untuk memungkinkan mereka dapat berperanan diperingkat Federal. Demikian juga di Selangor, bantuan dan sokongan kuasa politik Melayu mereka perlukan untuk berkuasa diperingkat negeri.


Saya yakin masyarakat Cina yang dambakan keamanan dan stabiliti terutama di bidang ekonomi tidak mahu negara kita terjerumus ke kancah ketegangan dan huru-hara. Mereka sedar kepentingan kuasa politik, tetapi DAP menang besar semata-mata tanpa “backing” sebuah parti Melayu yang sama kuat hanya akan mencetuskan ketidakstabilan dan akhirnya memudaratkan kehidupan mereka.


Peristiwa 13 Mei, 1969 adalah satu contoh bilamana negara menjadi porak-peranda apabila kuasa minoriti hampir mengatasi yang majoriti. 


Tiada mana satu bangsa dalam negara ini mahu mengulangi peristiwa hitam yang lampau itu.


Saya yakin juga masyarakat Cina terkesan dengan tindakan ektrim dan agresif DAP dalam memusuhi dan menyerang PAS serta mencabar status quo Islam dalam negara. Mereka kenal PAS, kerana mereka sudah lama melihat dan berkawan dengan parti Islam ini.


PAS istiqamah dalam memperjuangkan Islam, dan mereka tahu Islam yang mahu PAS perjuangkan itu sesungguhnya tidak menganggu kehidupan mereka. Malah masyarakat Melayu Islam yang bertaqwa yang mahu dilahirkan PAS itu bakal menjadi pemangkin keamanan dan kestabilan negara yang nanti akan dinikmati juga oleh mereka.


DAP yang rasis, ekstrim dan menyerang Islam sesungguhnya bukan mendekatkan masyarakat bukan Melayu dengan mereka tetapi bakal mengakibatkan masyarakat ini lari dan menjauhkan diri dari mereka.


Malah bukan hanya masyarakat bukan Melayu, masyarakat majoriti Melayu lebih-lebih lagi juga akan bangkit besar-besaran menolak DAP kerana sikapnya yang melampau dan keterlaluan itu.


DAP sebelum ini dilihat parti yang boleh memberi keadilan kepada semua dan menghormati status quo dan amalan kita di Malaysia turun-temurun, tetapi apabila ia memisahkan diri dari PAS, ia mula menjadi bongkak dan agresif tanpa menyedari mereka bukannya mula disenangi tetapi mula ditakuti dan dibenci.


PAS tidak akan rugi memisahkan diri dari DAP. PAS masih akan dapat meraih undi bukan Melayu walau berpisah dengan DAP kerana segmen pengundi ini bukannya taksub pada DAP pun sebagaimana cuba digambarkan.


Teruslah PAS mendekati masyarakat bukan Melayu dengan khidmat yang baik dan budaya politik yang matang dan sejahtera kerana itulah ukuran penting buat mereka nanti bukannya DAP yang rasis dan menolak status quo itu. roslansms@gmail.com